Op de fiets door de hooilanden

LEEK/RODEN - Op 19 mei 2018 organiseert IVN Leek-Nietap een fietstocht. De route loopt over oude kunstwerken: het tracé van de trambaan die aan het begin van de vorige eeuw werd aangelegd tussen Groningen en Drachten.

Maar ook over de Leidijk. Een lage dijk die de monniken van het klooster te Aduard in de 15e eeuw aanlegden om het zure water dat uit het hoogveen sijpelde, tegen te houden. Een klein stuk van dat hoogveen is nog over. Het is te bij de Jilt Dijksheide.

De tocht doorkruist drie van de vijf landschappen van het Westerkwartier. Het open heideontginningslandschap rond Trimunt. Daarna het besloten coulisselandschap bij Opende en verder naar het oosten. En tenslotte het laagveenlandschap in het stroomdal van het Dwarsdiep. Met een beetje geluk staan de natte hooilanden daar in bloei!

Start is om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats achter restaurant Heerlijkheid in Marum. De totale lengte is 27 kilometer. Men is minstens 4 uur onderweg. En neemt u vooral brood en iets te drinken mee. Kosten: IVN leden gratis; niet-leden € 2,50. Gids is Gerrit Schoonman.