Bernard Klaver: oranje vuurdoop

RODEN - Voor Bernard Klaver is de komende Koningsdag de eerste als voorzitter van de Oranje Stichting Roden. Na een jaar meegelopen te hebben nam hij het stokje over van Sieny Mulder.

“Dit jaar wordt wat dat betreft mijn vuurdoop. Er zijn zoveel dingen waar je rekening mee moet houden, daar was ik nog wel verrast door. Bijvoorbeeld met de regelgeving van de gemeente zoals het aanvragen van een evenementenvergunning en het hebben van een calamiteitenplan.” In september begint de voorbereiding al met het vastleggen van artiesten en het houden van vergaderingen.

“Van september tot en met januari vergaderen we één keer per maand, daarna toch echt wel eens in de veertien dagen.” De Stichting heeft acht bestuursleden en één technische man en veel vrijwilligers. “Die zijn onmisbaar en goud waard.” In totaal komt het neer op zo’n vijftig personen die bezig zijn met de festiviteiten. “We hebben de activiteiten nu in werkgroepen ingedeeld.” Zo houdt de één zich bezig met de opening en optredens en de ander met de kinderspelen, multiculturele markt of de seniorenmiddag.

Stoppen

“Aan het eind van dit jaar stoppen drie bestuursleden die al lang bij de Stichting zijn en we zullen hun routine missen. Met zijn vijven zal het een hele klus worden dus bestuursleden zijn welkom en het is mooi als ze ervaring hebben in organisatie en planning. Het is ontzettend leuk werk. Omdat we allemaal iets ouder zijn hopen we jongere bestuursleden te trekken ook omdat zij nog meer feeling hebben met wat leuk is voor de kinderen.”

Verder hoopt de Oranje Stichting Roden nieuwe sponsoren aan te trekken. “We zijn daar als bestuur nog mee bezig om te kijken hoe wij dat gaan doen.” Onder meer de ‘Vrienden van de Oranje Stichting’ waarmee de Stichting is begonnen wil ze een belangrijk onderdeel laten worden.

Seniorenmiddag

Maar eerst de komende viering van Koningsdag met onder meer optreden van Greet Parelmoer en een verloting. “En natuurlijk de seniorenmiddag, een item dat al net zo staat als de kindervrijmarkt.” De organisatie verwacht dat er weer tussen de 5 en 10 duizend bezoekers komen.

Volgend jaar is er het dertigjarig bestaan en de dertigste viering. “Dan willen we wel iets extra’s gaan doen. We proberen daar wel een bijzonder feest van te maken.” Bernard ziet uit naar Koningsdag. “Je ziet de samensmelting van de bevolking op deze dag, dat is mooi om te zien. Ik kan alleen het weer niet beïnvloeden.”