Brandveiligheid voorop in Westervelde en Langelo

Westervelde - Burgemeester Smid heeft woensdag samen met de brandweervrijwilligers een eerste brandveiligheidscheck gedaan en daarbij de eerste gratis rookmelder uigetreikt aan de Schoolstraat 22 te Westervelde.

Burgemeester Smid heeft woensdag samen met de brandweervrijwilligers een eerste brandveiligheidscheck gedaan en daarbij de eerste gratis rookmelder uigetreikt aan de Schoolstraat 22 te Westervelde.

De brandweer Drenthe biedt de bewoners van Langelo en Westerveld een gratis brandveiligheidscheck aan. Tijdens het bezoek aan de woning van de familie Meursing werd door de brandweer aan de hand van een checklist uitleg gegeven over hoe in een woning brand voorkomen kan worden, hoe een brand snel ontdekt kan worden en wat te doen als er onverhoopt toch brand uitbreekt. Als er nog geen goed werkende rookmelder in de woning aanwezig is, worden er gratis maximaal twee opgehangen. Burgemeester Klaas Smid: “Ik vind het erg belangrijk dat iedereen in een veilige omgeving woont. Samen met u als inwoner van Noordenveld zorgen we hiervoor.”

Dertig jaar geleden duurde het nog 20 minuten voordat de rook zich bij een brand door het huis had verspreid. Doordat bouwmaterialen en meubels steeds meer brandbare stoffen bevatten, is die tijd sterk ingekort. Bewoners hebben nu gemiddeld nog maar drie minuten om bij brand hun woning veilig te verlaten. Commandant van de brandweer in Drenthe Fred Heerink beveelt de brandveiligheidscheck dan ook zeker aan. “Door het landelijke karakter van onze provincie heeft de brandweer in Drenthe een relatief lange aanrijtijd. Vanwege de snellere verspreiding van rook in een woning is het van groot belang dat mensen weten hoe je een brand kunt voorkomen. En als er toch brand uitbreekt, is het goed te weten hoe je moet handelen.”