Schapen weer ingezet voor bloemrijke bermen

RODEN - Wethouder Henk Kosters heeft donderdag het hek bij het kruispunt Maatlanden-Slotlaan geopend om schapen binnen te laten als start van het nieuwe begrazingsseizoen in Roden.

Na het grote succes in 2017 gaat de gemeente Noordenveld ook de komende jaren circa 220 Schoonebeeker heideschapen inzetten voor extensief bermbeheer in Roden. Verdeeld over twee kuddes worden de grasbermen en –weides aan onder ander de noordzijde van de Vijfde Verloting en de Hofstedenlaan, langs de Maatlanden, het terrein achter het hockeyveld, de oever langs de Steenbergerloop in Roderveld IV en rondom de Havezathe Mensinge begraasd. De gebieden worden in gedeeltes begraasd om zo weinig mogelijk overlast voor wandelaars en fietsers te zorgen.

Met de inzet van de schapen wil de gemeente naar bloemrijkere bermen en meer leefgebieden voor de insecten. Het voordeel van de begrazing is dat de ondergrond niet beschadigd en dat de grassen worden kort gehouden. De kruiden krijgen hierdoor meer kans om tot bloei te komen.

Tweemaal

In de periode van mei tot november gaan ze tweemaal de percelen begrazen. De schapen staan achter tijdelijke rasters (flexnetten) die onder een lage stroomspanning staan. Hondenbezitters worden daarom aangeraden hun viervoeter bij de schapen aan te lijnen.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Buitenkamp Begrazing gevestigd te Schipborg. Dit bedrijf heeft ervaring op het gebied van ecologische begrazingen met behulp van schapen.