De Zaak L.: verhaal rondom een dader

Roden - Theatergroep Verloren speelt De Zaak L.; Verhaal rondom een dader. De Zaak L. herinnert ons aan de donkere tijd die deel uit maakt van de geschiedenis in Roden.

Theatergroep Verloren speelt De Zaak L.; Verhaal rondom een dader. De Zaak L. herinnert ons aan de donkere tijd die deel uit maakt van de geschiedenis in Roden.


Het theaterstuk heeft een tijdsspanne van 50 jaar. Hoe zag de tijd eruit vlak voor de oorlog, welke keuzes maakten mensen in die tijd en wat was het
gevolg daarvan voor die kleine gemeenschap die Roden toen was? Een dorp zoals er zovele waren in Nederland.


Naarmate de oorlog grimmiger werd viel die samenleving uit elkaar. Na de oorlog waren de onderlinge verhoudingen in het dorp niet direct hersteld. Er was veel geleden, er waren mensen verdwenen die niet meer terug kwamen. Ook daders verdwenen.


Het heeft sporen nagelaten die tot in onze huidige tijd zichtbaar zijn. Er wordt veel over gezwegen. De verdwijning, opsporing en berechting van Jacob Luitjens heeft veel impact gehad op de Roder samenleving. Kan een rechtszaak na zoveel jaren die sporen uitwissen? Wordt daarmee recht gedaan aan de schrijnende herinneringen van de slachtoffers? Of is daar nog meer voor nodig? Wat betekent die geschiedenis voor onze huidige tijd?

Is het illusie dat wij een moraal kunnen verbinden aan de oorlog of er wijze lessen uit kunnen  trekken? Wat geeft ons het recht om te oordelen over toen? De Zaak L. wordt gespeeld in Theater De Winsinghhof in Roden, donderdag 3 mei 20.15 uur en vrijdag 4 mei 21.00 uur na de dodenherdenking. Kaarten: theaterroden.nl, entree 11 euro aan de kassa, 13 euro online