Zwembad Peize klaar voor nieuw seizoen

PEIZE - Het Zomerbad Peize opent zaterdag 5 mei weer haar deuren. Wethouder Jos Huizinga zal om 14.00 uur de opening van het nieuwe seizoen verzorgen.

Vanaf 13.00 uur zijn bezoekers welkom om onder meer de nieuwe warmtepompen te bekijken. “We hopen op mooi weer voor het komend seizoen. De voorverkoop van abonnementen is goed geweest, op hetzelfde niveau als vorig jaar. We hopen op een verbetering van het aantal bezoekers. We hebben ook veel reclame gemaakt omdat we nu van het gas afgaan en dat is heel bijzonder”, zegt voorzitter Wim Stroetinga. Vier warmtepompen zorgen nu voor een aangename temperatuur van het zwemwater.

Bestuurslid David Wassenaar heeft zich in het geheel verdiept en ook Rieks Talens, Tinus van Biessum en Pop Bos waren als techneuten erbij betrokken. “We hebben er 500 uur vrijwilligerswerk inzitten”, vertelt Rieks. “We hebben het met vier man gedaan. Er is veel vrije tijd gaan zitten maar het is gelukt en sneller als verwacht zelfs.” Daarnaast was een monteur van Engie Roden ingehuurd om te assisteren. “We hebben hiervoor een subsidie aan de gemeente gevraagd en dat is gelukt. Door de bijdrage van 80.000 euro hebben we dit kunnen realiseren.”

Wamtepompen

De vier warmtepompen op het dak wegen 500 kilo per stuk. Via warmte dat uit de lucht gehaald wordt zorgen ze er uiteindelijk voor dat het water verwarmt wordt. “We sturen op 24 / 25 graden qua watertemperatuur.” Voor de optie is gekozen omdat onderhoud nodig was. “Dan kun je het beter nu doen”, zegt Stroetinga. “Daarnaast zijn we een geprivatiseerd zwembad en wil je meegaan in de ontwikkelingen die zich in de maatschappij voordoen.” Maar bovenal scheelt het behoorlijk in de energiekosten. “Het scheelt nu al zo’n beetje 5000 kuub gas alleen al met de opstart. En als je bedenkt dat energie nu 40 cent goedkoper is als gas.”

Drie jaar geleden kreeg het zwembad al dekkleden voor de winter door ondersteuning van de Peizer bevolking. “Toen zijn we van 40000 naar 16.000 kuub verbruik aan gas gegaan. We hopen volgend jaar nog een zonnepanelenweide aan te kunnen leggen zodat we helemaal energieneutraal worden, dat is ons streven.”

Gedurende het seizoen zijn er zes mensen in loondienst en dit seizoen komt er ook iemand van ISD Noordenveld die zich bezighoudt met onder meer snoepverkoop en schoonmaakwerkzaamheden. Daarnaast zijn er veel vrijwilligers actief. Onder meer de ‘winterploeg’ die deze week nog druk bezig is om het reguliere onderhoud af te ronden alvorens zaterdag de deuren opengaan. Het zwembad is dit jaar tot en met 9 september open. “Door de voorverkoop maar ook door die dekkleden bijvoorbeeld merk je dat het zwembad leeft bij de Peizer bevolking. Zomerbad Peize is ook echt het zwembad van Peize.”

Cindy Houwen