Open atelierroute (3): Arien en Peter

PEIZE - Toen wij , Peter de Vis en ik, in april 1990 in Peize kwamen wonen werden we meteen gevraagd mee te doen met de Open Atelier Route.

Dat vonden we een heel leuk idee, maar de verbouwing van ons pand aan De Pol was dusdanig grondig dat wij mee doen absoluut niet konden waarmaken. Graag de volgende keer, zeiden we. In 1991 hebben wij dan voor de eerste keer deelgenomen en meteen ook vele jaren mee georganiseerd. De Open Atelier Route was eerst in een beperkt aantal dorpen, maar toen Noordenveld werd gevormd en Verkuno (VEReniging van professionele KUnstenaars uit NOordenveld) werd opgericht, deden er meteen ook meer kunstenaars mee op meerdere lokaties.

De route heette Open Atelier Route Noordenveld. Bij Atelier Vier-B probeerden we vaker iets extra’s te doen, zoals we eens een kunstenaar voor het huis hadden die met een motorzaag mensfiguren, “stokmannen” noemde hij ze, uit boomstammen zaagde. Met een kring publiek om hem heen. En veel zaagsel naderhand.

In Atelier Vier-B is van 2, daar wonende, beeldend kunstenaars werk te zien, en soms met werk van een gast-kunstenaars. Dit jaar is dat Mariet Schedler uit Roden die een beeld voor het huis zal neerzetten. Dit jaar, zaterdag 12 mei en zondag 13 mei, is het de 30ste keer. Dat gaat wel even extra gevierd worden.

Vrijdagavond is er een concert in de kerk van Peize, aanvang 20.00 uur, entree gratis. Zangeres Nele Melles treedt op met Vlaamse luisterliedjes. Zij begeleid zich zelf op de piano en zij heeft ondersteuning van 2 Italiaanse musici die een mediteraan tintje aan dit concert zullen geven. Er zijn kaarten te bespreken voor dit concert bij guidoansjemuyzart@tele2.nl. (op is op).

IJzer

Zaterdagmorgen om 10.30 uur treedt Patricia Suer op bij de Paardenstal , aan Hooghaar 1 in Peize. Patricia Suer is een theatermaakster die optreedt met bewegende ijzeren figuren en attributen. Zij trad jaren eerder op rondom de kerk in Peize en iedereen was geboeid en enthousiast. Om 11.00 uur opent Burgemeester Klaas Smit deze jubilerende route, en speelt Patricia Suer weer.

In de Paardenstal is dan een expositie ingericht met van iedere deelnemer 1 of 2 werken, zodat er al een indruk te krijgen is van wat er allemaal te zien zal zijn (tot 3 juni). Dan gaan de ateliers open van 12.00-17.00 uur. 22 Beeldend kunstenaars zijn te bezoeken op 16 lokaties. Er komt een boekje met de hele route, namen en adressen. Zondagmorgen om 11.00 uur is er een concert van het Sax quintet Opus 5 in het atelier van Alfred Oosterman, in Peize. (entree gratis, vol is vol). Kijk ook op www.verkuno.nl/open ateliers

Arien de Groot, Peter de Vis

De Pol 21, Peize (www.ariendegroot.nl)