Dirk Magré: stapje terug in molen

RODERWOLDE - Heel lang heeft beheerder-molenaar Dirk Magré niet rondgelopen in olie- en korenmolen Woldzigt. Maar wel met heel veel plezier.

Dat plezier had en heeft hij zelf, maar dat deelt hij sinds 2014 met talloze bezoekers. Want de molen is een trekker voor molenliefhebbers, maar ook voor toeristen en andere passanten. Met het bereiken van het 66ste levensjaar en daarmee de AOW gerechtigde leeftijd doet Dirk een stap terug, en is nu puur vrijwilliger.

Dirk blijft vooralsnog dus gewoon draaien op ‘zijn’ molen. Al is zijn beroepsstatus nu overgegaan in die van vrijwilliger. De nieuwe eigenaar van de molen, Het Drentse Landschap, heeft namelijk geen middelen voor beroepsmolenaars. Mede door deze verandering is de molen dit seizoen niet meer op dinsdag- en woensdagmiddag open, maar van donderdag t/m zaterdag (13.30-17.00 uur). Ook dat geeft volop gelegenheid om eens ‘aan te waaien’. Ook op de Nationale Molendag, zaterdag 12 mei, is publiek van 10.00-16.00 uur welkom...

Vrijwilligers

Met een flink aantal vrijwilligers houdt hij de monumentale molen in stand. En daarbij heeft hij een breed ‘takenpakket’. Van het geven van rondleidingen en houden van kinderfeestjes (waarbij de jeugd mag bakken), tot koren malen (en verkopen in de molenwinkel), olie slaan en het verrichten van klein onderhoud.

Dirk is afkomstig uit de meest molenrijke provincie van Nederland: Zuid-Holland. Vanuit Alphen aan de Rijn werd hij onderwijzer in Hoogkerk. Het ging haast naar twaalf ambachten, van ICT’er tot museummedewerker en met echtgenote Wilma Bruin eigenaar van coaching/trainingsinstituut Dilmarah en enthousiast djembé-speler.

Kriebels

In 1984 kreeg de Rowolmer - wonend in de zijvleugel van de Woldzigt - de spreekwoordelijke tik van de molen. In positieve zin, wel te verstaan. Hij volgde de opleiding tot vrijwillig molenaar bij Lex Zwart in Kollum en slaagde. Om vervolgens in Enumatil ‘aan de draai’te gaan. Door verhuizing naar Koekange en drukte werden de molens even ‘in rust’ gezet, tot hij door een ‘open molenles’ op de molen ‘Noordenveld’ weer de kriebels kreeg.

Ditmaal bleef de molenliefde in beeld, en van 1996 tot zijn verhuizing naar Roderwolde maakte Dirk deel uit van de Molenwerkgroep Norg. Die ook molen ‘De Hoop’ onder zijn hoede heeft. In de Norger periode, maar ook daarna, wist Dirk zijn hobby’s prima te combineren. Zo waren meermalen groepen ‘trommelaars’ (op djembé’s) te vinden op of rond de molens...

Voelen

In 2014 werd de molenliefhebber molenaar/beheerder van de Woldzigt, in parttime dienst van de gemeente Noordenveld (via de Stichting Woldzigt). En betrok de molenaarswoning. Zoals hij zelf aangeeft is hij in die jaren wel helemaal vergroeid geraakt met de molen. “Je gaat de molen gewoon voelen, elke beweging en de minste trilling heeft is te vertellen.” Overigens is ook de voorzitter van de Rowolmer molenstichting afkomstig van de Molenwerkgroep Norg. Harm Jansen volgde hier zelfs de opleiding.

De andere vleugel van het complex is al 31 jaar De Meulenkaomer, winkel met vooral zelfgemaakte producten van Rowolmers. En dan is er nog het Graanmuseum, waar wisselende tentoonstellingen worden gehouden.