Noordelijk Vocaal Ensemble zingt in Norg

NORG - Het Noordelijk Vocaal Ensemble o.l.v. Leendert Runia geeft drie concerten met als titel ‘Groninger Vergezichten’ op 27 mei, 2 en 3 juni.

Een van de concertlocaties is Norg,zondag 27 mei, 15.00 uur in de Margarethakerk. Verder wordt gezongen in Appingedam (2 juni, 14.30 uur Nicolaïkerk) en Groningen (3 juni, 15.00 uur San Salvatorkerk).

De muziek is van componisten die allen hun wortels hebben in Groningen, te weten Nanne van der Werff, Gerard Ammerlaan, Jacob ter Veldhuis en Renilde Duif. Het NVE werkt voor de uitvoering van dit programma samen met het strijkensemble “isaac”, bestaande uit oud-leden van het Haydn Jeugd Strijkorkest (HJSO). Daarnaast zullen werken van de kunstschilder Gerard Oostra (Warffum) op de concertlocaties geëxposeerd worden.

De wereldpremière van het onlangs voltooide “Requiem Athée” van Nanne van der Werff, op basis van een tekst van de Franse filosoof Michel Onfray, staat centraal in het programma. Onfray heeft in zijn tekst de structuur van het katholieke requiem behouden, maar hij heeft hiervan een godloze, poëtische dodenmis gemaakt.

l’Infinito

Gerard Ammerlaan (1953 – 2011) schreef in het jaar van zijn overlijden voor het NVE “l’Infinito”, op een gedicht van Giacomo Leopardi. Het werd zijn laatste voltooide compositie. Jacob ter Veldhuis (1951) begon zijn carrière in Groningen. Hij schreef in 2014 de compositie “Weather Forecast” voor koor a capella, in opdracht van Collegium Utrecht. Het strijkensemble “isaac” zal daarnaast “Postnuclear Winterscenario no. 9” van dezelfde componist ten gehore brengen.

Verder heeft het NVE gekozen voor een werk van een componiste uit eigen koorgelederen, Renilde Duif. Zij schreef de compositie “Afscheid”, op een (in het Nederlands vertaalde) tekst van Dietrich Bonhoeffer. Entree: 18 euro, jongeren 10 inclusief programmaboekje en consumptie. De kerken zijn een half uur voor aanvangstijd geopend voor het publiek. Toegangskaarten verkrijgbaar bij de boekhandels Godert Walter en Kunst & Vliegwerk, Groningen en te reserveren bij info@nvensemble.nl (zie ook www.nvensemble.nl.)