Poolster tweede op eerste World Robot Olympiad

Nieuw-Roden - Een team van drie leerlingen van OBS De Poolster te Nieuw-Roden heeft zaterdag deelgenomen aan de WRO.

De World Robot Olympiad (WRO) is een internationale roboticawedstrijd, waar meer dan zestig landen van over de hele wereld aan deelnemen. Er zijn verschillende categorieën en leeftijdsgroepen, maar omdat de wedstrijd in Nederland voor de allereerste keer werd gehouden, werd hier gestart met de zogenoemde 'Regular Category'.

Bij deze wedstrijd bouwden de kinderen zelf een robot van Lego Mindstorms, programmeerden die met de computer en lieten 'm vervolgens verschillende opdrachten uitvoeren op een speelveld met objecten en obstakels. De robot moest er voor zorgen dat de objecten naar de juiste plek werden gebracht in een zo kort mogelijke tijd.

Team

Het team van De Poolster, bestaande uit Amber Wekema, Koen van Gemert en Mart Rosema, had zich de afgelopen periode heel goed voorbereid op school. Niet alleen het technisch aspect speelde hierbij een rol, maar ook vaardigheden als samenwerken, communiceren en creatief denken kwamen hierbij volop aan bod.

Onder begeleiding van coach Kees van Gemert werden de kinderen uitstekend klaargestoomd voor de wedstrijddag. Uniek aan het toernooi is dat tijdens de wedstrijd de coach geen enkele rol meer mag spelen. Dit betekende dus dat de kinderen op de wedstrijddag alles zelf moesten doen. In vier ronden lieten de kinderen zien wat zij de robot allemaal konden laten doen. Na een valse start, de robot had lichte plankenkoorts, behaalden de kinderen uiteindelijk een hele knappe tweede plaats.

Op De Poolster wordt al druk gesproken over hoe deze succesvolle ‘programmeerpilot’ wordt vervolgd. De school is in elk geval drie programmeerexperts rijker, die in de komende tijd hun project gaan presenteren in de verschillende klassen. Daarnaast worden ook dit schooljaar de programmeerweken georganiseerd, waarin ieder kind in aanraking komt met de basisbeginselen van het programmeren.