Power Pony’s in Zevenhuizen

ZEVENHUIZEN - Pony Power. Het zou zo maar de titel van een nieuw kinderprogramma kunnen zijn. Of van een maandblad voor jonge amazones. In werkelijkheid gaat het om de kracht die kinderen putten uit de omgang met deze dieren.

In Zevenhuizen, aan de Dwarshaspel, is het sinds december mogelijk om deel te nemen aan dit unieke programma in de provincie Groningen. Zarah Blom uit Leek en Sterre Postma uit Nij Beets hebben met goed gevolg het programma Pony Power voor Kids gevolgd.

Thema’s die in Pony Power voor Kids aan bod komen, zijn communicatie, je ruimte verkennen, grenzen stellen en bewaken, samenwerken, balans zoeken en vinden, omgaan met winnen en verliezen en de IK-boodschap. ,,Deze IK-boodschap helpt kinderen om duidelijk te maken wat ze wel of juist niet willen en hoe ze dit op een adequate manier met leeftijdsgenootjes kunnen communiceren. Zo helpt de leermethode hen bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. We werken aan het herkennen van de eigen comfort zone en het bewaken van grenzen “, zegt coach Olga Hartman.

Elk theoriedeel wordt gekoppeld aan één of meer praktische oefeningen met pony’s. ,,Dat maakt leren leuk! En kinderen zien hoe de lesstof in de praktijk werkt. Wat werkt wel en wat niet? Het enthousiasme neemt zichtbaar toe en je ziet hoe kinderen zich in enkele weken tijd beter in hun vel voelen en groeien in hun sociale vaardigheden. Ze leren op zichzelf te vertrouwen, hun eigen gedrag en dat van anderen te begrijpen en durven hun grenzen te verleggen.”

Waarom een cursus met pony’s? ,,Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen in de nabijheid van dieren veiligheid en vertrouwen ervaren, dit zorgt voor emotionele balans. De kinderen worden niet beoordeeld of veroordeeld en mogen geheel zichzelf zijn. Het samenzijn met de pony’s versterkt hun positieve zelfbeeld en geeft meer zelfvertrouwen. Maar het werkt ook omgekeerd. Paarden en pony’s zijn erg sensitief en pikken elk signaal feilloos op. De pony’s reageren op het gedrag van de kinderen en houden hen als het ware een spiegel voor. Deze directe feedback zorgt voor essentiële leermomenten. En het samenwerken met pony Oma Iris als coach is ook voor de coaches op twee benen heerlijk om mee te werken.

Buiten bezig zijn en bewegen brengt tegelijkertijd gevoelens, zintuigen en denkprocessen op gang en versterkt daarmee het effect van de lessen, voegt de Zevenhuister eraan toe. Wil je vooraf een keer gratis langs komen voor extra informatie, kom dan naar de open middag op 31 mei om 16.00 uur. Mail wel even om je aan te melden naar info@bolheim.nl.

Meer informatie op www.bolheim.nl en de Stal Bolheim pagina op facebook.