Limiet aan Trekkeroriënteringstocht

NORG - De 32ste editie van de Trekkeroriënteringstocht in Norg is zondag 24 juni. De organisatie is ook dit jaar in handen van de Stichting Trekkertocht Norg.

Het bestuur van de stichting bestaat uit voorzitter Piet Smilda, penningmeester Arie Hingstman en secretaris Martinus Thijs. ‘De voorbereiding begint al rond november /december met het vaststellen van de route, het aanvragen van de vergunningen, het benaderen van sponsoren en het klaarmaken van het informatieboekje. „Daarnaast het benaderen van verkeersregelaars en vrijwilligers. We moeten zeker 15 verkeersregelaar hebben, het exacte aantal hangt er net vanaf hoe de route is. In totaal hebben we rond de dertig vrijwilligers nodig. Onze familieleden helpen allemaal”, aldus de bestuursleden.” Als we de vrijwilligers niet hebben, lukt het niet. We zijn heel dankbaar dat ze er zijn.”

Groei

Het idee ontstond destijds in café Zwaneveld waar een paar jongens een oriënteringstocht bedachten en van wie een aantal nog mee doen aan de tocht. Uiteindelijke groeide het evenement uit naar de trekkeroriënterings- tocht zoals die nu is. Jarenlang had de tocht circa 100 deelnemers. „Vanaf dat we een stichting werden in 2006 is het gaan groeien.” Zelfs zo dat het bestuur een limiet van 200 deelnemers heeft ingesteld. De voorinschrijving is dit jaar 1 juni van 19 tot 22 uur bij cafe Zwaneveld in Norg.

„De tocht gaat over verharde en onverharde wegen rond Norg en omstreken. Dit jaar gaan we de kant van Langelo, Lieveren en Peest op”, vertelt Piet. „We hebben eigenlijk nooit dezelfde route en alle dorpen om Norg worden wel eens bezocht.” De route is rond de dertig kilometer die zowel door oude als nieuwe, grote en kleine tractoren wordt afgelegd en de deelnemers komen overal vandaan.

Touw

De opbouw begint de dag zelf rond 8 uur, de start is om 12 uur op de Brinkhofweide in Norg, waar de deelnemers ook weer finishen. Onderweg moeten de deelnemers vragen beantwoorden. „Echte oud-Hollandse vragen zoals hoe lang een touw is dat ze zien liggen. Er zijn dan drie antwoordmogelijkheden. Aan het eind is een behendigheidstest. Zowel de vragen als de spelletjes bedenken en maken we allemaal zelf. We proberen er altijd een spektakel van te maken.”

Zowel langs de route als op het veld waar de behendigheidstest wordt gedaan staan veel mensen. „Rond 14.30 uur komt de eerste tractor weer terug. In totaal zijn er tien prijzen te vergeven. We hebben een wisselbeker voor de winnaar en prijzengeld.” De prijsuitreiking is 7 juli, eveneens bij café Zwaneveld. „We hebben dan een feestavond met onder meer muziek van Unique.”