De Poolster dingt mee naar ‘beste ringtone’

NIEUW-RODEN - OBS De Poolster uit Nieuw-Roden doet mee aan de wedstrijd Digitaal Componeren van Stichting Méér Muziek in de Klas en Samsung. De leerlingen van groep 7 hebben in de workshop Digitaal Componeren de beste ringtone van Nederland proberen te componeren.

Als zij de winnaar worden van de componeerwedstrijd, gaat het Metropole Orkest in juni de ringtone van de Nieuw-Roder leerlingen spelen in Het Concertgebouw in Amsterdam. In totaal doen 36 basisscholen uit heel Nederland mee aan de wedstrijd.

Stichting Méér Muziek in de Klas en Samsung maken zich met de workshops sterk voor innovatief onderwijs, waardoor kinderen de 21ste eeuwse vaardigheden leren. Dat zijn vaardigheden die kinderen in de toekomst nodig hebben, zoals creativiteit, digitale vaardigheden en samenwerken om het beste resultaat te bereiken. In de workshop Digitaal Componeren in de Klas komen al deze elementen samen.

Tijdens de workshop hebben de leerlingen in groepjes van drie een ringtone op een tablet gecomponeerd. De leerlingen zijn aan de slag gegaan met de ringtone ‘Over the horizon’ die op Samsung smartphones staan. Aan de hand van diverse melodieën die het Metropole Orkest heeft ingespeeld, arrangeerden de leerlingen hun eigen ringtone. In een speciaal programma stelden zij op een tablet de ringtone naar eigen inzicht samen: ze kozen een melodie van het Metropole Orkest, voegden ritme-instrumenten toe, selecteerden samples en spraken of zongen de tekst ‘Over the Horizon’ in.

Drenthe

De beste ringtone van de klas dingt nu mee naar de titel ´Beste ringtone van Drenthe’. De Drentse winnaar gaat door naar de landelijke finale met Wibi Soerjadi als jurylid. Het Metropole Orkest speelt op 20 juni in Het Concertgebouw in Amsterdam onder toeziend oog van de regionale winnaars de beste ringtone van het land.

Jaarlijks wordt het bestaande arrangement van ‘Over the Horizon’ vernieuwd door beroemde componisten en orkesten. Het is voor het eerst dat basisschoolleerlingen met de ringtone aan de slag gaan.

Stichting Méér Muziek in de Klas zet zich in voor structureel muziekonderwijs voor alle 1,6 miljoen basisschoolkinderen in Nederland. Muziekonderwijs vergroot de wereld van het kind en levert een bijdrage op cognitief, emotioneel, sociaal en creatief vlak.