Jasmijnsteede in Roden 30 jaar

Roden - De Jasmijnsteede viert dit jaar haar 30 jarig jubileum. De Jasmijnsteede is een woonvorm voor ouderen, die in 1988 door een groep actieve huurders in Roden is opgericht.

De Jasmijnsteede viert dit jaar haar 30 jarig jubileum. De Jasmijnsteede is een woonvorm voor ouderen, die in 1988 door een groep actieve huurders in Roden is opgericht.


Uitgangspunt was (en is nog steeds!) dat ieder er wel zelfstandig woont,  maar dat er dank zij de woonvorm makkelijker contact is te leggen met de ´buren´ dan in een gewone straat. Ook kunnen er gezamenlijke activiteiten worden ontwikkeld. Al met al een vorm, die gevoelens van eenzaamheid onder ouderen kan voorkomen of verminderen.

Initiatief

De toenmalige corporatie, de AWR (Algemene Woningbouwstichting Roden) liet in overleg met de initiatiefnemers een speciaal wooncomplex bouwen. Inmiddels is corporatie Woonborg de eigenaar. Het wooncomplex omvat 14 woningen. Op de begane grond zijn twee verschillende woontypes: 4 met 1 slaapkamer en 3 met 2 slaapkamers.

Op de bovenverdieping hebben de 7 woningen 1 slaapkamer en een zolder. Verder heeft het complex een gemeenschapruimte en is er een logeerkamer en een hobbykamer beschikbaar. Achter het complex is er een grote gemeenschappelijk tuin.

Bewoners

Jammer genoeg is geen van de oprichters meer in leven. Toch zijn er bewoners, die al heel lang in de Jasmijnsteede wonen. Sommigen wel 21 jaar! Een bewijs dat ieder er met veel plezier woont. Er worden met elkaar gezellige dingen gedaan zoals ons koffie drinken in de gemeenschapsruimte, die niet zonder reden de naam De Kern heeft gekregen. In die ruimte kunnen de bewoners ook hun verjaardag of andere feestelijkheid vieren.

Uitjes

Er worden uitjes georganiseerd zoals samen uit eten of naar een theatervoorstelling gaan. In de zomer gaan wie dat wil van de bewoners wel dagjes uit bijvoorbeeld naar musea of men maakt een boottocht. Kortom: er is veel gezelligheid in de Jasmijnsteede.


Af en toe komt er wel eens een woning vrij. De Jasmijnsteede kan dan een nieuwe huurder voordragen bij Woonborg, mits deze voldoet aan de inkomenseisen, die tegenwoordig worden gesteld aan huurders binnen de sociale woningbouw. De potentiële huurder moet ook in de leeftijd zijn vanaf 50 jaar. Daarom is het van belang dat de Jasmijnsteede tevoren
weet wie belangstelling heeft voor het wonen in deze woonvorm. Voor meer info: Hendrika Haaiema tel. 06-12329903 of Fokje Wekema tel. 06-28926458.