Jeugd druk met klei in Terheijl

NIETAP - Het was de afgelopen tijd een drukte van belang bij het zogenoemde Allemansveld te Terheijl. Het ging om werksessies bij het allemansveld Baggelveld-Leek/De Hoven.

Het samenwerkingsverband Allemansgoed Terheijl bestaat uit: Rudy Luijters en Onno Dirker (Atelier Veldwerk), Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens (KCCM), en Jeroen van Westen.

Op deze projectplaats voor potklei-projecten wordt later ook een veldoven wordt gestookt. De schoolkinderen van groep 8 komen van CBS Van Panhuys (uit Leek, De Knip). Vorige week waren er werksessies. De kinderen hebben gezien hoe de verse klei (zo uit de grond, eerder op het terrein bij Natuurschoon gewonnen) wordt voorbewerkt. Het materiaal is met behulp van een machine gekneed (als een worst komt het er uit geperst).

Puur

"De Terheijlse potklei is zeer mooi van samenstelling en substantie, heel puur materiaal. En dus erg goed te bewerken. De kinderen hebben onder begeleiding van Jeroen van Westen samen met Krijn Christiaansen pollenvormen van klei gemaakt, vervolgens kloostermoppen en vrij werk.

Dat leverde naast plezier ook een paar mooie stukken op, die later ook worden gebakken", aldus Onno Dirker. "De eerstkomende veld-excursie is zaterdag 9 juni, dan wandelen we langs punten in Terheijl waar we zandmonsters gaan nemen. Publiek is natuurlijk van harte welkom om mee te wandelen, we verzamelen om 13;00 uur bij de vitrine van entree noord (Nietap, bij het fietspad achter de parkeerplaatsten van het winkelcentrum", vertelt Dirker.

Op de plek waar het smeltwaterdal-zand in de bodem zit, bevinden zich ook zwerfkeien. Op de 23e juni,bemannen de noeste werkers een stand op de Nietap-Fair. "Daar zullen we het project presenteren, bezoekers kunnen klei meekrijgen, en mocht men een zelfgemaakt kunstwerkje willen bakken dan kan dat later in de veldoven (begin juli)." (Foto's Allemansgoed Terheijl.)