Straatpraat: fietsforensen

PEIZERMADE - De overheid juicht woon-werkverkeer per fiets toe. Zo ook de gemeenten Noordenveld en Leek, die donderdag fietsforensen in Peizermade trakteerden op koffie en een krentenbol.

Straatpraat is benieuwd waarom deze fietsforensen het naar de zin hebben en of ze eventueel opmerkingen hebben. Monique Inja uit Peize fietst naar eigen zeggen elke dag. „Nou ja, als het echt stortregent, dan niet. Maar ik vind het heerlijk om te fietsen, en je bent of sneller in Groningen, of het scheelt niet veel”, merkt ze op.

Ze fietst inmiddels zes jaar op en neer. De fietsverbinding is volgens Monique op zich goed. „Wel donker in de avond, maar daar hoeft niets aan veranderd te worden. Voorrang op rotondes is wat anders, is moeilijk in te schatten. Het valt me mee dat daar nog geen ongelukken gebeurd zijn. Ook de oversteek op de busbaan is link, bussen rijden hard.”

Andrea Muggen uit Roden - en collega van Monique - fiets ook vol enthousiasme. „Tenminste, als het niet regent. Ik heb dezelfde fiets als Monique, die wees me op deze. Een heel goede, en het valt niet op dat het een e-bike is. De accu zit onder het mandje voor.”

„Voordat ik deze fiets had, fietste ik ook. Maar dan moest het niet harder waaien dan 2 Beaufort. Tja, met mijn kleding en make-up kan ik niet verwaaid aankomen. En ik kan op het werk (Openbaar Onderwijs Groningen-red.) niet douchen. Het mooie aan fietsen is, dat je nog even kunt reflecteren. Je ergert je ook niet aan mede-weggebruikers. Nou ja, fietsers die achter je kleven. Oh ja, je krijgt ook een goede conditie”, lacht ze.

Jan Venema uit Leek fietst ook zo mogelijk elke dag. Door de Onlanden. Op een vraag van wethouder Alex Wekema van Noordenveld merkt hij op dat hij deze zuidelijke route altijd neemt. „Dit is de mooiste route. Dit fietspad maakt me elke dag weer gelukkig”, glundert de Leekster.

In tijd is de afstand volgens Venema goed te doen, zo’n 45 minuten. De nieuwe verbinding door de Onlanden is ook in dat opzicht een verbetering. „Hier fietsen zie ik als een cadeautje”, glundert Venema. (Foto’s Germ Geersing.)