Bikepark Roden in stijl geopend

Roden - De opening van het gerealiseerde Bikepark aan de Kanaalstraat in Roden woensdag was geheel in stijl.

Wethouder Alex Wekema van Noordenveld fietste in het gemeentelijk tenue en gedeputeerde Henk Brink had zich in een outfit van de provincie Drenthe gehesen.

Na korte toespraken en voorafgegaan door jeugdige mountainbikers fietsten de bestuurders over het fraaie parcours aan de Kanaalstraat. Een geheel nieuwe invulling van de gebiedsnaam Vrijetijdsboulevard invullend.

‘In de periode 2017-2020 de gemeente Noordenveld laten groeien tot de fietsgemeente van Noord- Nederland’. Dat is de doelstelling van het programma ‘Kop van Drenthe op Fietse’. Het bikepark behoort tot één van de initiatieven in dit programma.

De afgelopen weken is hard gewerkt aan de aanleg van het bikepark. Ondanks de zware kleigrond kon een fraai uitdagend parcours van ongeveer 1 kilometer lengte op het terrein aangelegd worden.

Met behulp van een grote groep vrijwilligers werd de ruwe baan voorzien van drie bruggen over de natste gedeelten. Naast de baan is een zogeheten pumptrack gerealiseerd. Op deze baan is het de bedoeling om zonder te trappen rondjes te blijven rijden.

Als laatste onderdeel is een viertal zogeheten rock gardens (letterlijk: rotstuinen) aangelegd. Wat nu nog moet gebeuren is de baan verder inrijden zodat de hobbels en ongelijkheden zoveel mogelijk glad gereden worden. Maar dat zal gezien de positieve reacties geen probleem zijn.

Met kikkerpoelen en het hergebruik van wilgenopschot op het terrein hebben kikkers en salamanders kans op een goede (groene) leefomgeving. Waarbij uitkijken bij het oversteken niet onbelangrijk is... Lof was er ook van onder anderen oud-fietswethouder Reint-Jan Auwema, burgemeester Klaas Smid ('ik waag me hier maar niet aan') en Gerard Kemkers ("ik fiets veel, maar niet vaak op de mountainbike'). (Foto's Germ Geersing.)