Eerste subsidies uit bedrijvenregeling naar DEAM en IMDS in Roden

RODEN - Wethouder Henk Kosters en gedeputeerde Henk Brink reiken woensdag de eerste subsidies uit op grond van de Bedrijvenregeling Drenthe. Ze gaan naar IMDS en DEAM in Roden om hen te feliciteren met de toegekende bijdragen.

Met de Bedrijvenregeling Drenthe wil de provincie het vestigings- en investeringsklimaat voor bedrijven versterken in de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld en de Wolden. De regeling wordt uitgevoerd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en wordt bekostigd door provincie en gemeenten. De regeling staat sinds 1 januari 2018 open. Inmiddels zijn er diverse aanvragen ingediend. De eerste bedrijven aan wie een subsidie is toegekend, zijn IMDS en DEAM uit Roden.

IMDS

IMDS houdt zich bezig met de ontwikkeling en productie van medische hulpmiddelen, met name van katheters voor minimaal invasieve toepassingen. IMDS vierde onlangs het 10-jarig bestaan en heeft in die tijd een breed scala aan producten ontwikkeld. Mede oprichter van IMDS Paul Luning daarover: “De afgelopen jaren lag bij IMDS de focus grotendeels op de ontwikkeling van nieuwe producten. De komende jaren komt de nadruk echter steeds meer op productie te liggen. Dat vraagt flinke investeringen van IMDS en de bijdrage uit de Bedrijvenregeling Drenthe is dan ook zeer welkom!”

De plannen van IMDS betekenen ook een forse toename van de werkgelegenheid bij het bedrijf. Luning: “Op dit moment werken er zo’n 90 mensen bij IMDS, maar onze verwachting is, dat dat we over 5 jaar behoorlijk gegroeid zullen zijn.”

DEAM

DEAM is een medisch-technologisch bedrijf, dat is gespecialiseerd in het stuurbaar maken van medische instrumenten. Hierbij gaat het met name om de ontwikkeling en productie van stuurbare instrumenten voor minimaal-invasieve toepassingen.

Algemeen directeur Wimold Peters is blij met de subsidie: “Het stelt ons als bedrijf in staat om versneld door te groeien en extra mensen aan te nemen. DEAM heeft bewust gekozen voor Roden vanwege Health Hub Roden, de goede bereikbaarheid en het gunstige vestigingsklimaat. Wij volgen de ontwikkelingen van de Health Hub Roden en kijken wat hierin de mogelijkheden voor DEAM zijn. De filosofie van open innovatie in een setting met andere bedrijven en studenten spreekt ons zeer aan. Daarbij maken we graag gebruik van de andere faciliteiten die Health Hub Roden biedt!”

Trots

Gedeputeerde Henk Brink is tevreden met het effect van de Bedrijvenregeling Drenthe: “Dit is precies waarvoor de regeling is bedoeld. DEAM is een mooi en veelbelovend hightech bedrijf, dat zich onlangs in Roden vestigde. Met de bijdrage uit de Bedrijvenregeling werd dat extra aantrekkelijk gemaakt. IMDS kennen we natuurlijk al wat langer als één van de pareltjes van Drenthe. Het is mooi om het bedrijf te kunnen ondersteunen bij het realiseren van haar groeiambities.”

Wethouder Henk Kosters is erg trots op ‘zijn’ bedrijven èn dat het om twee medisch-technologische bedrijven gaat: “De laatste jaren hebben we samen met de provincie Drenthe veel geïnvesteerd in Health Hub Roden. Met name gedeputeerde Henk Brink heeft zich daar sterk voor gemaakt. Het is dan mooi om te zien dat met de groei van IMDS, dat mede aan de wieg van Health Hub Roden stond, en met de vestiging van DEAM, de medische sector in Roden nog verder wordt versterkt.” Overigens verwacht Kosters niet, dat het bij deze twee bedrijven blijft: “Ook andere bedrijven hebben inmiddels bij ons geïnformeerd naar de mogelijkheden van de Bedrijvenregeling Drenthe.”