Deelnemers gezocht voor

RODEN - Voor Open Monumentendagen 2018 op zaterdag 8 en zondag 9 september is als landelijk thema gekozen: ‘In Europa’. Met dit thema sluit de Open Monumentendagen in Roden aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed.

"Keukenmeiden bestaan niet meer. De zingende keukenmeiden zijn vervangen door het sissen van de hogedrukpannen en de piepjes van de inductiekookplaaten. De vernuftige attributen in de huidige keuken kunnen alles wat de keukenmeid ook kon. De aandacht van Landgoed Havezate Mensinge in Roden zal niet alleen gaan naar de mooie monumentale panden op Landgoed Mensinge. Maar wij schenken ook uiteraard veel aandacht aan het Immaterieel erfgoed van het landgoed. Eeuwenlang werkten de keukenmeiden en knechten, tuinmannen, landarbeiders, op het landgoed"., aldus Carolina Verhoeven van het Culinair Erfgoed Centrum.

"De boeren en boerinnen van de pachtboerderijen uit de directe omgevingen zorgden ook voor verse aanvoer. De pacht werd vaak in natura betaald. Zo werden de toen onvergetelijke groenten als brave hendrik, daslook en eeuwige moes gebracht naar de keuken van het landgoed. Waar de keukenmeiden het verwerkte als voorraad in hun kelder voor tijden als er geen aanvoer was. Maar ook het wild zoals hazen en konijnen, toen nog overvloedig aanwezig in het Sterrebos, Eieren van ganzen-zangvogels en fazanten werden ingemaakt. Bij feesten zoals geboorten en bruiloften kwamen er immers altijd veel bezoekers van heinde en ver naar het landgoed bleven altijd overnachten. De reizen ernaartoe waren lang. De wegen vaak nog moeilijk begaanbaar."

Bonte stoet

Zaterdag 8 september trekt een bonte stoet, maar met eerbied voor het onzichtbare vaak zware en intensieve vak van kamermeisjes- dienstmeisjes de stalmeesters, koetsiers en palfreniers van de koetshuizen van de tuinlieden -jachtopzieners- en valkeniers als een bonte stoet, naar hun werkterrein van Landgoed Havezate Mensinge. "Kastelen en landhuizen dienen ordentelijk en goed in stand gehouden te worden en dat hebben we alleen maar al deze trouwe dienende mensen te danken."

Op 8 en 9 september zal de kelder van het Landgoed Mensinge weer gevuld zijn als voorheen. Eieren ingelegd in azijn en rivierklei. Groenten in het zout en weck en prachtige pasteien zullen de tafels sieren. De recepten van uit de keukens van Blauw Bloed worden herlezen en bezoek is in de gelegenheid te proeven van het heerlijke confituur. "Wij zoeken naar recepten van particulieren die nog ergens in een keukenla liggen. Wij zoeken naar verhalen en anekdoten en herinneringen die van historisch belang zijn om te worden opgetekend in het nieuwe Historisch kookboek van Landgoed Havezate Mensinge. En nodigen u uit deel te nemen in deze bonte optocht in de keukenmeiden parade september 2018", aldus Verhoeven.