Wielermeerdaagse kan door

REGIO - De Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier kan nog even vooruit. Hoofdsponsor Rabobank trok zich na vele jaren terug, maar de firma Amysoft (waterbehandeling) gooide de reddingsboei.

Voorzitter Theo Jurriëns is opgelucht dat na een onzekere periode het groene licht toch kan worden gegeven voor de 36ste editie van het amateur-wielerspektakel. Op het allerlaatste moment sprong Amysoft door een flinke duit bij te dragen.

Voor de toekomst zag het er dus even somber uit. Het meerdaagse (ooit zesdaags) spektakel is medio jaren ‘80 opgezet vanuit de toenmalige Leekster Courant en werd gehouden in kernen in het verspreidingsgebied van die aboneekrant. Peize, Nieuw-Roden, Leek, Marum, De Wilp en Norg. Met steevast de finish in De Wilp.

Zevenhuizen

Op1 juli gaat de Meerdaagse in volle glorie van start in Peize, gevolgd door Nieuw-Roden (2 juli), Zevenhuizen (4 juli) en De Wilp (7 juli). Noordhorn haakte in een laat stadium af, en de organisatoren (onder anderen Jasper Been) vonden geen oplossing of opvolger. Althans, voor dit jaar.

Het eerder afhaken van Leek en Grootegast (daar was de veiligheid ooit aanleiding om te stoppen) was ook een domper. En Marum, dat een mooie ronde kende. Vooralsnog richt het bestuur - onder aanvoering van Jurriëns - zich op Leek.

Parcours

Ook Roderwolde en Oostwold waren in beeld. Het probleem is echter sponsoring, dan wel de mogelijkheid een parcours uit te zetten. Dat is in Oostwold lastig. Directeur Nanne Zuidema van Amysoft heeft het evenement gered, maar voor de toekomst moet er nog wat gebeuren.

Het evenement kan uiteraard ook niet zonder deelnemers. Ruim 50 wieleramateurs hebben zich aangemeld, maar dat moet nog wel groeien naar de 70 à 80 fietsers. Om voldoende renners te blijven trekken, is het essentieel dat De Wielermeerdaagse als sportief evenement aantrekkelijk blijft.