Archief zoekt paupers

REGIO - Geef paupers een naam en help mee de voorouders van meer dan een miljoen Nederlanders online vindbaar te maken

In het jaar dat bekend wordt gemaakt of de Koloniën van Weldadigheid een plek verdienen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en theaterspektakel ‘Het Pauperparadijs’ in Carré in Amsterdam staat, start het Drents Archief het project Familie van je? Bedelaars, landlopers, onzedelijke types, ongetrouwde moeders, ambtenaren, veteranen en arme huisgezinnen zaten tussen 1822 en 1859 in Veenhuizen en de andere koloniën.

Minstens 1 miljoen bekende en minder bekende Nederlanders hebben voorouders in deze Koloniën van Weldadigheid. Iedereen kent wel André Kuipers, Daphne Bunskoek en Willeke Alberti, maar misschien zat ook uw eigen familie in dit ‘pauperparadijs’! Met het crowdsourcing-project Familie van je? maakt het Drents Archief de gegevens van alle bewoners in de 19e en 20e eeuw van de koloniën online vindbaar. Hiervoor heeft het archief hulp nodig.

Inschrijvingen

Het archief van de koloniën bevat inschrijvingen van koloniearbeiders, huisgezinnen, wezen, veteranengezinnen, veroordeelden wegens landloperij en bedelarij, ambtenaren, en militaire huisgezinnen. De inschrijfregisters bestaan uit ca. 10.000 pagina’s met meer dan 100.000 namen. De gegevens van 1822 tot de twintigste eeuw zijn nu nog niet digitaal doorzoekbaar.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.velehanden.nl , maar ook al even oefenen om te kijken of het iets is. Na het invoeren is deze belangrijke informatie over de voorouders van 1 op de 17 Nederlanders op internet te vinden. Ook meehelpen? Ervaring is niet nodig, maar wel passie voor ons verleden!

Werelderfgoed

De Koloniën van Weldadigheid proberen een plek te bemachtigen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het archief van de Maatschappij van Weldadigheid is onderdeel van dit erfgoed. Het Drents Archief in Assen, museum De Koloniehof in Frederiksoord en het Gevangenismuseum in Veenhuizen werken nauw samen om het erfgoed van de Maatschappij van Weldadigheid te bewaren en te presenteren.

Een eerder crowdsourcing-project van het Drents Archief leverde veel bijzondere vondsten op. Een vrouw die zich vrijwillig in het bedelaarsgesticht laat opnemen om met haar geliefde te kunnen trouwen en een doofstom weesjongetje dat toch nog goed terecht komt. Liefst 465 mensen in binnen- en buitenland maakten toen de uitgebreide correspondentie van de Maatschappij van Weldadigheid doorzoekbaar op de site www.allekolonisten.nl. Hier zijn ook signalementskaarten en andere inschrijfgegevens te vinden. Voor meer informatie: www.drentsarchief.nl/familievanje