Nietap gloeit na van feest

NIETAP - Met een druk op de knop heeft burgemeester Klaas Smid, uitgedost als monnik, woensdagavond het startsein gegeven voor feest in Nietap-Terheijl.

Aanleiding was het 325-jarig bestaan van het dorp dat ooit begon als Nije Tap. De Buurtschap - zeg maar dorpsvereniging - bestaat 115 jaar. Alle reden dus voor een feestje.

Na het kunstproject Open Deur was het woensdag tijd voor kinderen op versierde fietsen (met een delegatie van De Historische Fietsvereniging). En een lokale versie van Heel Nietap bakt, met als inzet de lekkerste taart bakken. De wedstrijd was een groot succes. Jurylid Bas van Esch kreeg hulp van Joce Jelsma en Jacqueline Kramer. De uitslag: 1. Mare Hogerhuis, 2. Yvonne Vleems, 3. Lindsey Groenewold.

Straten

Ook werden prijzen voor de mooist versierde straten uitgereikt. De H.W. Mesdagstraat was volgens de jury de mooist versierde staat van Nietap-Terheijl. Het boek ‘Terheijl een parel in de kop van Drenthe’ werd gepresenteerd en is nu ook te koop. Een derde deel van de opbrengst van de verkoop tijdens de opening van de feestweek en de fair komt ten goede aan de Buurtschap. Verder deden ca. 150 mensen mee aan de oriënteringsrit, een fietstocht in de omgeving Nietap/Terheijl.

Donderdagavond konden 50-plussers genieten van een optreden van de Very Old Friends (leden van voormalig shantykoor De Zulthesingers) en een cabaret-optreden van de dames Miny Hemminga en Willy Poelstra. Voor de pubers van Nietap van Nietap was er diezelfde avond een dropping. Vrijdagochtend en -avond was er de musical Zoldergeheimen van obs De Flint en na afloop kon de jeugd zich uitleven met disco onder het thema glitter en glamour.

Pruikentijd

Voor de overige inwoners was er een thema-avond waar het bestuur zich had verkleed naar voorbeeld van de pruikentijd, met een live optreden van Shattered Dreams. Daarmee was deze toch wel frisse avond zeer geslaagd. Zaterdag waren de weergoden het dorp goedgezind, want op de tweede fair op de voormalige Hertenkamp in het Natuurschoonbos was het de hele dag stralend mooi weer. Een grote diversiteit aan kramen, de Highland Games (een strijd tussen stratenteams), een wagenspel van NOZWZ, een gezellig terras, een geslaagde BBQ, zo kon deze dag voor het bestuur niet meer stuk.

De grote hoeveelheid mensen die deze dag bezochten was in één woord geweldig. ‘s Avonds werd de feestweek afgesloten met coverband Face Fo Face. Tot slot nog de uitslag van de Highland Games: 1. Frans Hallstraat, 2. Meerweg en 3. Natuursteenstraat( samenvoeging Natuurschoonweg en Jan Steenstraat). Foto’s Peter Wolters, Jan Smit, Hilde Winter, Germ Geersing, Stephan Nauta (luchtfoto).