Vlindertuin Norg vernieuwd

NORG - Wethouder Jeroen Westendorp heropent vrijdag 13 juli de Vlindertuin in Norg op feestelijke wijze. Wij namen alvast een kijkje.

En, vliegen er al veel vlinders in de vernieuwde Vlindertuin in Norg? Het is moeilijk te zeggen met de harde wind die deze ochtend door de tuin waait. Daar hebben vlinders niet van terug, vertellen de beide IVN vrijwilligers die hier de afgelopen maanden hard gewerkt hebben. Maar wacht, daar vliegt toch echt een koolwitje. En daar, is dat nu een Atalanta of een distelvlinder? “Straks vanaf half juli komen de poppen uit, dan zie je er ineens veel meer.”

Dat treft, want dan is juist de feestelijke heropening van de tuin. Het is inmiddels alweer twaalf jaar geleden dat de familie Zwaneveld dit stuk grond beschikbaar stelde; in de afgelopen periode heeft een aantal aanpassingen plaatsgevonden. Wat is er veranderd? “De vijver is volledig vernieuwd,” vertelt voorzitter Albert Flokstra. In plaats van het folie, dat gemakkelijk kan worden lekgeprikt, is er nu een massieve kunstof bodem. Speciaal op maat gemaakt in het nabije Fochteloo, waarna hij met een hoogwerker over de bomen heen de tuin in werd getild. Het had wel iets van een UFO, zegt hij, en het plaatsen en ‘inwassen’ van zo’n bak is secuur werk waar je goed de tijd voor moet nemen.

Blauwe juffers

Maar inmiddels groeien er alweer enige struiken over de rand en vormen twee blauwe juffers een vliegend hart boven het water. Kennelijk hebben de verschillende waterplanten de herinnering aan vliegende schotels afdoende uitgewist; libellen en verschillende soorten kikkers kunnen hier nu ook weer terecht. Twee houten beelden wijzen hen de weg: “die zijn gezaagd door Albert Broekman vanStaatsbosbeheer.”

Voor bijen werd een groot insectenhotel neergezet, dat voor het plezier van de toeschouwer voor een deel in glas is uitgevoerd. “Hier kan je precies zien hoe ze de eitjes in verschillende kamertjes achter elkaar inmetselen. En helemaal vooraan twee lege kamertjes, om rovers te ontmoedigen.”

Metselbij

Een informatiebord legt uit hoe je het verschil ziet tussen het werk van de roze metselbij de bladsnijder of de grote wol bij. Een perk vol wuivende knautia, scabiosa en gele toorts levert stuifmeel voor al deze gasten. “Echt heel leuk om hier te werken en te leren welke vlinder welke plant bezoekt. Bijvoorbeeld voor het Oranjetipje moet je look zonder look hebben, maar voor de Atalanta een paar brandnetels. Als je dat eenmaal weet kan je het ook in je eigen tuin toepassen.”

Wat verder naar achteren in de tuin is het veldje met moerasplanten opgeschoond om ruimte te bieden aan orchideeën. Wie het nieuws een beetje volgt, weet dat ook in Drenthe de hoeveelheid insecten sterk terugloopt. Lekker rustig, zeggen sommige mensen dan, maar dat ziet het IVN toch anders. “Pissebedden en duizendpoten hebben we toch echt nodig om dood materiaal te recyclen.”

Hotel

Ook voor deze beestjes is daarom een ‘hotel’ beschikbaar, evenals de composthoop en de takkenril, waar ook padden graag verkoeling zoeken. Met enige trots vertellen ze dat een inmiddels behoorlijk zeldzame slakken etende kever is gesignaleerd in de tuin; een graag geziene gast.

En de vlinders, libellen en bijen? Zijn het er inderdaad méér dan elders in Norg? “Sinds een jaar monitoren we dat echt systematisch,” vertelt Flokstra. “Een groepje van vier jongeren houdt precies bij wat er vliegt en waar ze nestelen. “ Maar wat ze geteld hebben, houdt hij nog even onder de pet. “Dat presenteren we bij de opening, op 13 juli!” Om 16.00 uur, achter café Zwaneveld.

Vrijwilligers zijn altijd welkom. Elke vrijdagochtend 9.00 – 12.00 uur. Informatie: voorzitter.ivn.norg@gmail.com