Gerard Stout: vliegvelden in Noordenveld onvindbaar

PEIZE - ‘Maak vliegvelden rond Peest zichtbaar in het landschap’. Schrijver Gerard Stout uit Peize pleit voor zichtbare herinneringen aan de verdwenen vliegvelden rond Peest en Norg.

De gemeente Noordenveld kende volgens Stout drie vliegvelden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog legde de bezetter een vliegveld aan bij Peest – Nachtlandeplatz Norg – en schijnvliegvelden op het Noordsche veld en op het Donderboerveen tussen Donderen en Norg. Tegen het eind van de oorlog zijn veel dienstgebouwen opgeblazen. De startbanen van de vliegvelden zijn veranderd in landbouwgebied. In het landschap zijn de vliegvelden niet terug te vinden. „Hoogste tijd voor een bewegwijzering met aandacht voor dit cultuur-historisch erfgoed”, meent Stout.

Ten zuiden van Peest heeft de bezetter al in 1940 een vliegveld aangelegd tussen Schaapdijk, Zuidveldigerweg en de Veldweg. Ten noorden en oosten van de startbanen herinneren de Hitlerring, de bunker, het benzinebosje, het parachutistenbosje en enkele gebouwen aan de oorlogsjaren. Barakken en keuken zijn opgeblazen. Het generatorhuisje, het seinhuisje, de brandweerkazerne en de stal voor angorakonijnen bestaan nog, vaak verbouwd tot woonhuis. Nergens is de vroegere bestemming zichtbaar.

Kunstenaars

„Stichting Het Drentse Landschap, de gemeente Noordenveld en de provincie kunnen kunstenaars opdracht geven om deze recente geschiedenis in het landschap zichtbaar te maken. De zichtbaarheid vergroot de aantrekkelijkheid van dit deel van de provincie voor toeristen en houdt het besef aan mindere tijden levendig.”

„Ten zuiden van het verdwenen vliegveld is de Lebbestaok te vinden, een herinnering aan een moord van 400 jaar geleden (het betreft hier een sage-red.). Ook de Lebbestaok is nauwelijks te vinden voor fietsers en wandelaars.” De Historische Vereniging Norg heeft wandel- en fietskaarten gemaakt met de belangrijkste herinneringen aan die jaren. Een duidelijke bewegwijzering in het landschap is een logische volgende stap.” De Historische Vereniging Norch/Werkgroep 40-45 beraadt zich op de suggestie van de Peizer schrijver.