Roos (15) speelt Joods meisje in oorlog

LEUTINGEWOLDE - Ze is nog maar vijftien lentes jong, maar heeft al goed voor ogen wat ze het liefst wil. Musicalster worden.

Roos de Voogd is ook al op weg. Zaterdag 14 en zondag 15 juli speelt ze in het Vrijdagtheater in Groningen de hoofdrol in het jeugdtheaterstuk ‘Kijk nooit terug’ van jeugdmusicalgroep SPOT. Ze kruipt hier in de huid van een Joodse leeftijdsgenote Johanna, die in de oorlog veel heeft meemaakt.

De jeugdige actrice zit in de derde klas van het VWO (De Lindeborg in Leek), maar is al druk met het theater. „Het liefst zou ik musicalster worden”, lacht ze. „Ik vind toneel leuk, maar vooral de liedjes. Ik heb ook zangles, bij Minka Zaal. Al sinds mijn elfde heb ik zangles”, vertelt ze.

Ze heeft de blik gericht op kleinkunst. „En dan musical. Kostuums, liedjes. Ik zal al bij Bommen Berend, een theatergroep die het verhaal van Bommen Berend uitbeeldt, en wat er in Groningen is gebeurd. Robert Ramaker (van SPOT-red.) heeft me gevraagd door ‘Kijk nooit terug’.

Moedergevoel

Het is een stuk waarin heden en verleden door elkaar lopen. „Over een meisje in de Tweede Wereldoorlog, dat veel heeft meegemaakt. Ze heeft haar ouders verloren en is in een hotel ondergedoken. Ze ontmoet daar Gerda, die een soort moedergevoel over haar krijgt...”.

Het meisje gaat later naar buiten, en ontmoet een Duitse soldaat. Waar ze ook nog verliefd op wordt... „Tussendoor is er een stukje waarin de vrouw als 80-jarige terugkijkt. En het verhaal vertelt... Ook is er nog een pianist die moet optreden.”

Bang

Moeite met de rol heeft Roos niet. Of het scheelt dat ze zelf verkering heeft, weet ze niet. Oorlogservaringen in de familie zijn er niet, voor zover ze weet. „Het mooiste aan de rol vind ik de solo-liedjes. Echt iets over mezelf. Een beetje ook van ‘laat me volwassen worden’. Het moeilijkste is aan het begin, waarin ik heel bang ben. Dan moet ik me echt goed inleven, want ik heb zoiets niet meegemaakt.”

Roos is ook actief in jeugdtheatergroep Kick, actief in en rond de gemeente Tynaarlo. Dat betekent dus repeteren, zeker tweemaal per week. En dan de voorstellingen, zoals komend weekend in Groningen.

‘Kijk nooit terug’ wordt gespeeld door regionaal talent van 12-18 jaar. Script en muziek zijn van Ivo Visser en Robert Ramaker. De voorstellingen in het Vrijdag Theater (het voormalige Prinsentheater) zijn op beide dagen om 14.30 en 20.00 uur. Voor meer info en reserveren: www.spotmuziektheater.nl