Expo 'De Maat der Dingen' in K38

Maat der Dingen - De tentoonstelling 'De Maat der Dingen' toont werk van drie veelzijdige

De tentoonstelling 'De Maat der Dingen' toont werk van drie veelzijdige
kunstenaars.

Het gaat om Pieter van Eck ( Hogeschool der Kunsten, Utrecht) Beelden, Nel Egberts (1951-2011) (Academie Minerva, Groningen) Borduurcomposities,
pentekeningen, aquarellen en Ria Lap (Academie Beeldende Kunsten, Arnhem) Glasobjecten in pâte-de-verre.

Nel Egberts (1951-2011) had haar wortels in Norg (gemeente Noordenveld). Pieter van Eck en Ria Lap wonen en werken in het Rijk van Nijmegen. Het is een unieke gebeurtenis dat kunst van deze kunstenaars nu een maand lang in Roden in één expositie is samengebracht.

Synthese

In het werk van beeldhouwer Pieter van Eck gaat het om een synthese tussen orde en chaos, natuur en cultuur en tussen gevoel en verstand. Hij werkt met eenvoudige, natuurlijke materialen zoals golfkarton en triplex. Tussen de keuze van het materiaal en het uiteindelijke beeld ligt een lange weg die mede door het toeval bepaald wordt. Door een intuïtieve werkwijze ontstaan op wonderbaarlijke wijze fascinerende constructies die spelen met de dimensies en daarbij een hoog esthetisch gehalte hebben.

Pieter van Eck heeft diverse exposities op zijn naam staan; in 2017 heeft hij
de prijs van de galeriehouders gekregen voor zijn inzending op de  omerexpo Water in museum De Fundatie in Zwolle.

Postuum

Nel Egberts heeft tijdens haar leven nooit werk geëxposeerd. Pas na haar  dood is haar werk, bestaande uit aquarellen, tekeningen, schilderijen en borduurcomposities, regelmatig tentoongesteld. Niet eerder stond in een tentoonstelling haar borduurkunst zo centraal. Haar oeuvre bestaat  grotendeels uit abstracte composities waarin harmonie het centrale thema vormt. In haar werk spelen horizontalen, verticalen en diagonalen een grote rol; daarnaast zijn ook kleurverschuivingen, symmetrie en geometrie kenmerkend.

De borduurcomposities zijn met uiterste precisie gemaakt, vaak op oud  handgeweven linnen met dichte structuur. Daarnaast is er werk waar met aquarel of pen als het ware geborduurd is. Hier is te zien hoe Nel Egberts schilderde met borduurzijde en borduurde met verf en pen.

Ook Ria Lap heeft een lange staat van dienst als kunstenaar. Haar oeuvre bestaat uit tekeningen, gouaches, schilderijen en glasobjecten. Haar  beeldtaal is gebaseerd op schriftuur: scrittura privata. Ze heeft diverse  tentoonstellingen gehad in binnen- en buitenland. Zo was er begin dit jaar een expositie in een glasgalerie in hartje Antwerpen. Een aantal jaren geleden raakte zij gefascineerd door de pâte-de-verre glastechniek en heeft ze scholing in deze en andere glastechnieken gekregen in België, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Suikerachtig

Pâte-de-verre wordt gekenmerkt door een suikerachtig oppervlak en heeft een sterke poëtische zeggingskracht. Op de tentoonstelling in K38 zijn van Ria Lap diverse serene glasobjecten in pâte-de-verre te zien. Haar werk ontstaat dankzij een grote dosis zorgzame ambachtelijkheid en is daarmee een toonbeeld van glaskunst in de meest pure zin van het woord: ambacht
in volmaakte harmonie met artistieke betekenis. Op de tentoonstelling in K38 is van de drie kunstenaars een beperkte selectie werk te zien: beelden, borduurcomposities en glasobjecten.

Door hun technische perfectie, minutieuze uitwerking, concentratie en originaliteit hebben Pieter van Eck, Nel Egberts en Ria Lap kunst van hoge kwaliteit voortgebracht. Ondanks de geheel verschillende benaderingen hebben deze kunstwerken verwantschap, omdat zij stuk voor stuk getuige zijn van dezelfde zoektocht naar ‘de maat der dingen’.

Chaos

Op drie geheel verschillende manieren wordt door de kunstenaars gestreefd naar het scheppen van een kunstmatige orde in de ons  omringende chaos. Dit  gebeurt door een verrassend gebruik van vormen en materialen. Iedere kunstenaar doet dat op een andere manier, maar allen zijn steeds op zoek naar de juiste maat. Dit resulteert in een tentoonstelling waar veel te genieten valt voor de liefhebber van abstracte esthetiek.

Meer info: www.pietervaneck.nl www.kunstnel.nl www.rialap.nl . Kunstencentrum K38 , Kanaalstraat 38 te Roden, woensdag t/m zondag 13-17 uur open (www.kunstencentrumk38.nl).