Bijzondere sfeer bij opening expo in K38

Roden - Jeanne van Leeuwen-Egberts heeft vrijdag de bijzondere expositie De Maat der Dingen in Kunstencentrum K38 te Roden geopend.

De belangstelling was groot en dat was volkomen terecht. De  tentoonstelling brengt drie kunstenaars bijeen die in hun werk ambacht, schoonheid en genie combineren. In deze tijd van computerkunst en 3d-printing is het een verademing om te zien hoe deze kunstenaars, enkel met hoofd en hand als waren zij stille monniken, een verfijnd en poëtisch oeuvre creëren dat de kijker aangrijpt en verbaast. ‘Wie kan dit nog maken?’ merkte een bezoeker op.

Nel Egberts (1951-2011) werd geboren in Norg. Zij leefde en werkte in Groningen en liet bij haar overlijden duizenden borduurcomposities, aquarellen en pentekeningen na die nooit waren geëxposeerd. Van dit immense oeuvre toont K38 nu een selectie van zowel minuscule als grote werkstukken.

Golfkarton

Pieter van Eck laat zijn sculpturen zien van alledaags, eenvoudig materiaal als golfkarton, triplex, papier en zelfs mandarijnenschillen. Deze ingenieuze kunstenaar helpt de kijker om de artistieke mogelijkheden te begrijpen van ogenschijnlijk onbetekenend materiaal. Ook Van Eck toont zich een meester in maatvoering. De tentoonstelling omvat zowel metershoge kegelvormen als compacte wandobjecten en miniaturen.

Restmateriaal tot schoonheid omvormen ligt ook ten grondslag aan Ria Laps werk. Uit gemalen glas en glasparels voor industrieel polijsten ontstaan grote en kleine containers die lijken op klassieke kommen maar ook op structuren uit de natuur. De glasobjecten in deze tentoonstelling hebben een suikerachtige uitstraling, wat kenmerkend is voor Laps techniek, pâte-de-verre.

‘De Maat der Dingen’ is tot en met 12 augustus te genieten in Kunstencentrum K38, Kanaalstraat 38 te Roden, woensdag t/m zondag 13-17 uur, meer info: www.kunstencentrumk38.nl