Vrijbuiter in zwaar weer

RODEN - Vrijbuiter, sinds 1985 de grootste kampeerwinkel in Nederland, zit in zwaar weer. Dat meldt onder meer het Dagblad van het Noorden.

Vrijbuiter (van de koepelorganisatie Wilderness) telt vier grote kampeerwinkels, te weten in Roden, Zaandam, Roermond en Gouda. De zaak is in 1985 opgericht door Jaap van Zuilekom, aanvankelijk in het pand aan de Kanaalstraat waar nu Zorgplaza is gevestigd.

Vrijbuiter bouwde aan de Gedempte Haven een immense zaak, later gevolgd door drie andere winkels. Ook werd De Waard tenten overgenomen, aanvankelijk in een afzonderlijk winkelpand aan de Gedempte Haven gevestigd. In Roden is in het Vrijbuiterpand ook een ANWB-kantoor gevestigd.

Beleving

Het concern was al vaker in de problemen. Toenmalig directeur Steven de Raad probeerde de bakens te verzetten door een nieuw ‘beleef-concept’, dat echter maar matig van de grond kwam. De grote drukte in het pand van jaren geleden was dan ook steeds vaker een uitzondering.

Van Zuilekom bouwde destijds de zaak uit door een breed assortiment van goedkope en kwaliteitsproducten. Hij liet onder meer (Japio) tenten maken in Tsjechië, maar dan van Nederlands Ten Cate-doek. De winkels blijven vooralsnog open.

Vrijbuiter heeft jarenlang een grote rol gespeeld als trekker voor Roden. De gemeente kwam jaren geleden met plannen om op die golf mee te liften, onder meer door aanleg van de vrijetijdsboulevard. Vrijbuiter-klanten zouden worden gelokt door een aantrekkelijke Kanaalstraat. Deze plannen kwamen niet tot nauwelijks van de grond. Oud-eigenaar Van Zuilekom kwam zelf ooit met plannen voor een kerk(elijk) centrum in dit gebied, maar kreeg van het toenmalige gemeentebestuur geen toestemming.