Zomerslaap: voor fietsers

NIETAP - In deze tweede aflevering van de reeks Zomerslaap: Annemieke Luijkx uit Nietap. Ze biedt fietsers - en wandelaars onderdak voor een vriendenprijs.

“Zelf mag ik ook graag fietsen,” zegt ze. “En het Drenthepad loopt hier pal achter ons huis.” Een buitenkansje dus, voor alle fietsers en wandelaars wier trektocht door Nietap voert. Er is wel een voorwaarde: het moeten Vrienden zijn. Of om precies te zijn: Vrienden op de Fiets. Wat is een Vriend? Daarover is de vereniging, want dat is het, volstrekt helder.

“Vrienden zijn sportievelingen die na een dag in de buitenlucht niet zozeer naar luxe verlangen, maar genieten van de gastvrijheid en een warm welkom van onze gastadressen.” Om de volgende dag hun tocht te vervolgen. Vrienden bewegen zich niet met ratelende rolkoffertjes over het plaveisel, en komen al helemaal niet met de auto. Met een kano, dat zou wel weer mogen. Of op schaatsen.

Geen foto’s

Vrienden weten niet van tevoren hoe hun onderkomen er uit ziet, want de website van Vrienden op de Fiets toont geen foto’s. Zij vermeldt alleen of het een kamer, tuinhuis of (sta)caravan betreft en voor hoeveel personen. Sommige plekken bieden de luxe van eigen sanitair of zelfs een eigen ingang. Maar luxe, noteerden wij al, is niet waar het om draait.

“Die ontmoetingen, dat is wat ik er leuk aan vind,” zegt Annemieke. Op de camping raken zij en haar man ook altijd wel met iemand aan de praat, en menig gestrande fietser heeft bij hen zijn band geplakt. Dus toen ze hoorde van de vereniging heeft ze zich aangemeld. Eerst alleen als gastadres. Later ook als gast, bij andere leden. “In Etten-Leur sliepen we in een compleet appartement voor 11 personen. Daar logeerde de familie altijd, met carnaval.”

Vaste prijs

Er zijn meer Noordenvelders die lol hebben in deze manier om mensen te ontmoeten. Op het kaartje van de VodF vind je een grote keuze aan adressen in o.a. Peize, Roden, Steenbergen en Langelo. Voor het geld doen ze het niet. De vereniging hanteert een vaste overnachtingsprijs van 19,- exclusief toeristenbelasting per persoon, of je nu alleen komt of samen.

Wat krijg je daarvoor, in het gezellige huis van de familie Luijkx? We klimmen samen de trap op. Twee heel gewone, nette slaapkamers onder het schuine dak - “schone bedden van normale afmetingen,” zoals de VodF gids garandeerts. Daartegenover de badkamer die gasten met de familie delen. ’s Morgens is er een versterkend ontbijt. “Met een gekookt eitje, en een glaasje jus d’orange.”

Drenthepad

En wie komen daar nou op af? Twee vriendinnen, die samen het Drenthepad liepen. Een ietwat knorrige man die dat in zijn eentje deed. “Die trof het niet, we waren nog maar net hiernaartoe verhuisd en de thermostaatkraan van de douche moest nog worden vervangen. Hij vond het water veel te heet.” Een moeder met dochter, een vader met twee zoons. “Die wilden ’s avonds graag ook wat eten.” In voorkomende gevallen bieden de gastadressen die mogelijkheid. “Pannenkoeken, zou dat kunnen? Welja, zei ik. Belden ze ’s avonds dat ze vertraagd waren. Ze zouden er pas tegen tienen zijn. Maar ze moesten en zouden hun pannenkoeken krijgen. Stond ik om half tien nog te bakken. Dat was eigenlijk niet de bedoeling.”

Maar echt vervelende mensen heeft ze niet meegemaakt. “Ach, zoveel mensen zijn er nu ook weer niet geweest. Er is hier aanbod genoeg, en we doen het alleen als het ons zelf ook uitkomt.” Ze bedoelt natuurlijk: als ze zelf niet aan het fietsen zijn. Meer info: www.vriendenopdefiets.nl

Edith Boeker