Nagloeien van prachtig concours in Norg

Norg - Liefst v ier prachtige kampioenen zijn gehuldigd op een warm concours hippique in Norg.

Na de huldiging van de vier kampioenen op het warme maar schitterende concours hippique van Norgdinsdag, vond er een bijzonder en emotioneel moment plaats op het concoursterrein. Ter nagedachtenis aan de in 2016 overleden voorzitter Geesienus van Zonneveld werd in het bijzijn van zijn vrouw Geertje en kinderen door de kleinkinderen het logo van de nieuwe “Geesienus van Zonneveld tribune” onthuld. Het bord is niet alleen aangeboden door het bestuur van Stichting Norgermarkt concours, maar ook door de tuigpaardrijders en tribunebouwers. Op deze manier blijft de naam van deze bijzondere voorzitter voor altijd zichtbaar verbonden  aan dit grootste middag/avond concours van Nederland.

Voorafgaand aan dit momentum van eer werden er vier, waaronder twee nationale, kampioenschappen verreden. Het terrein lag er prachtig groen en verzorgd bij zodat de paarden optimaal konden presteren. De fokmerries van het Friese ras beten even na zessen de spits af met tien titelkandidaten voor hun verenigingskampioenschap. De kampioen van vorig jaar deed niet mee en dus was het een open strijd. Er werden vijf paarden uitgenodigd voor de finale en hierin bleek Hendrik Eppinga uit Oudemirdum met Elisabeth M (v. Andreis 415) uiteindelijk de beste. Een merrie met statuur die over een sterk achterbeen beschikt en voor voldoende ruimte liet zien. Hiermee heeft Eppinga dus een nieuwe kampioen op stal.

Concurrentie

De meeste concurrentie kwam van Sybren Minkema met Auckje fan e Alde Ryd (v. Tsjalke 397) van de familie Lemstra uit Kootstertille. Deze merrie was over benen iets ruimer maar kon in het front niet tegen de kampioen op en werd tweede voor Henk Hammers met Bommelsteyn’s Swaen (v. Alwin 469) van Jaap van der Meulen uit Broek.

Met Joce Femke van de Noeste Hoeve (v. Tsjalle 454) werd Pieter Okkema uit Witmarsum vierde en Jelle van der Weide werd vijfde met Jilkjen (v. Tsjalke 397) van Jelle Bouma uit Nijland.

Duel der giganten

Naar het Nederlands kampioenschap voor KWPN goedgekeurde dekhengsten werd al wekenlang uitgekeken. Alle toppers stonden ingeschreven en dus moest het wel het klapstuk van de avond worden. Het was jammer dat Mark de Groot Dylano (v. Plain’s Liberator) net voor de wedstrijd moest afmelden maar er bleef nog voldoende kwaliteit over voor een prachtige wedstrijd.

De vijf overgebleven kanshebbers reden af en het was gelijk al duidelijk dat Lambertus Huckriede uit Usselo zijn zinnen had gezet op deze titel. Hij had Bommelsteyn’s Hubert (v. Cizandro) van Jaap van der Meulen geweldig voorbereidt en liep een bijzonder sterke wedstrijd waarbij de bruine hengst voor en achter hoog van de grond ging en in het front een bijna perfect beeld liet zien. Om kampioen te worden moest echter wel eerst Eebert (v. Atleet) verslagen worden en dat is niet gemakkelijk. Robbie van Dijk is de vaste rijders van deze machtige showbink van de gebroeders Van Manen uit Ede en had een paar dagen eerder in Houten geweldig gepresteerd. In Norg kwam de voshengst niet goed uit de startblokken en was onrustig in zijn show. Icellie (v. Bocellie) van Rein Bosch uit Hellendoorn is een hengst met heel actie en liet dat ook zien in handen van Harm Jan Veenstra.

Power

Henk Hammers had met Heliotroop VDM (v. Colonist) een tweede troef van Jaap van der Meulen in de strijd en deed goed mee. Waar Indiana (v. Coloinist) van Klaas Buist uit Nuis anders veel power liet zijn was de vos nu een beetje timide. Na de eerst omloop werd Icellie derde, Heliotroop vierde, Indiana vijfde en gingen Hubert en Eebert in een onderling duel uitmaken wie er kampioen ging worden. Het was opnieuw Hubert die de show stal op een manier die nog nooit van hem gezien is. Zo mooi pronkend en gedragen op het applaus van het publiek maakte hij geen enkele fout waar Eebert er toch teveel van maakte.

Er waren momenten dat hij zijn machtige bewegingen liet zien maar ze waren te weinig om recht te hebben op de kampioenstitel en dus werd Lambertus Huckriede kampioen met een ontketende Bommelsteyn’s Hubert. Lambertus droeg deze titel op aan zijn leermeester Appie Miggelenbrink die onlangs overleed.

Fantijn de beste

Het VTN-ereklasse kampioenschap regio Noord werd gewonnen door oud-Norger Linda Boelens uit buurdorp Een met Fantijn (v. Patijn). De elastische dekhengst is in eigendom van Lammert Tel en wint wekelijkse de ereklasse. In deze kampioenswedstrijd liet de vos er geen gras over groeien wie er ging winnen. Met een machtig front liep Fantijn heel los door zijn lichaam en maakte zich groot.

Vanuit een sterke achterhand ontwikkelde hij een hoog en ruim voorbeengebruik waar niemand van de concurrentie in de buurt kwam. Ook de grote vos Emerson (v. Manno) van Niek Alting uit Jipsingboertange niet die wel een heel mooi front heeft maar over de benen de mindere was van Fantijn. Hij werd tweede voor Rony Beuving uit Hijken die met Cetrienes in de finale met vier een plekje klom en derde werd. Albert Lueks uit Diever werd hierdoor vierde met Ditisem (v. RoyM) van schoonvader Jan Muggen uit Norg.

Zweefmoment

Het vierde en laatste kampioenschap was dat voor de hackney’s in tandem aanspaning. Twee pony’s voor elkaar rijden is een vrij moeilijke discipline maar de meeste deelnemers hadden ervaring genoeg. Davy Jordans uit het Limburgse Landhorst en Alex Sijtsema uit Wolvega debuteerden met een tandem.

De beste twee waren Lambertus Huckriede met Noddyvyse Special Edition (v. Sunbeam Something Special) en Sunbeam Look at Me (v. Sunbeam Star Step) en Werner Sweens uit Riel met Leyrun Tourmaline (v. Baron’s Tycho) en Leyrun Headliner (v. Rocky). Zij duelleerden samen om de nationale titel die uiteindelijk door Sweens werd gewonnen. Zijn zwarte pony’s  waren heel constant in hun presentatie en met name de voorpony toonde een lang zweefmoment. De bruine pony’s van Huckriede deden niet veel voor de winnaars onder en werden reservekampioen.

Hackney's

Naast de hoogtepunten die kampioenschappen zijn was er natuurlijk veel meer te beleven in Norg. Bij de hackney’s won Werner Sweens ook de tweespanrubriek en won eega Ilse de damesklasse met kersverse kampioen Leyrun Headliner. De ereklasse kleine maat werd overtuigend gewonnen door Els D’Achard van Enschut uit Dorst met Here I Am (v. Heartland Bust Your Buttons) en Demi van Nispen won met Magic Eclipse Flash Dance (v. Southside ’s Equalizer) de grote maat. Henk Hammers had in Joppe (v. Maurus 441) van Nynke Schrale uit Oudehaske de winnaar in de limietklasse Fries ras. De ereklasse werd een prooi voor Jelmer Chardon uit Jorwert met dekhengst Eise 498. In de damesklasse ging Nynke Bouma uit Boelenslaan er met de dikste enveloppe vandoor. Zij reed Wylster 463 van haar schoonvader naar het oranjelint. Sybren Minkema uit Frieschepalen won beide meerspan wedstrijden. Harry van Middelaar uit deed goede zaken bij de nationale rijders, hij won met de schimmelmerrie Gardenia HBC (v. Victory) de grote limietklasse en de ereklasse met Brandy HBC (v. Uromast). Lambertus Huckriede maakte de competitie weer spannend met de overwinning van zijn zwarte Just Lucky (v. Wentworth Ebony). Met ECW Imondro (v. Cizandro) werd Anneke Huckriede winnares van de damesklasse en Ule Haarsma uit Tjerkwerd won de tweespanrubriek met Celebration (v. Manno) en Zavanno (v. Manno).

Linda Boelens had een topavond in Norg want zij won nog twee wedstrijden. In Celony (v. Vulcano) had zij de beste fokmerrie en hield Grietje Naber-Dijks uit Nieuw Weerdine met Irona (v. Aron), tweede, en Marieke Scherphof uit Eext met Ibiza (v. Unieko), derde, achter zich. Met haar andere toppaard, El Nino B (v. Atleet), waarmee ze vorig jaar nationaal dameskampioen werd in Norg, won ze ook nog de regionale damesklasse. Manon Veerman uit Wittelte werd tweede met Emerson en de derde plaats was voor Fera Lueks met Ditisem. Gerard van der Meulen uit Nij Beets werd vorige week zaterdag in Dwingeloo tweespan kampioen met Wapenaar (v. Reflex) en Gentenaar (v. Bakboord) van Joop Witlox uit Wijnjewoude en won ook nu deze wedstrijd. (Foto's Geert Bouius.)

 

Sprookjes

Het evenement wordt traditioneel afgesloten met het Sprookje van Norg waarbij de deelnemers van de drie verschillende disciplines samen een show verzorgen. Dat was vorige week dinsdagavond niet anders. Negen “tandem specials” kwamen één voor één het door kunstlicht verlichte terrein op en reden een soort kür op muziek. De choreografie voor deze show was geschreven door Sybren Minkema en Jolanda Schreuder en werd een groot succes. Zonder van te voren hebben kunnen oefenen liep alles op rolletjes. Bij een tandem special zit er een ruiter op het voorste paard die de koers bepaald. Waar er meestal een volwassenen op de grote tuigpaarden zitten, waren dit bij de kleine hackney pony’s een aantal jonge kinderen. Zij deden overigens niets onder voor de groten en maakten er samen een geweldige slotshow van, waarbij het kunstlicht een extra dimensie aan het geheel gaf.

 

Een ander sprookje was de wedstrijd met zes vierspanen tuigpaarden die meededen aan Anemone’s Horse Trucks meerspan competitie. Het werd een prachtig schouwspel met al die paarden voor prachtige koetsen. De winst ging naar Ule Haarsma gevolgd door Derk Jan Mekkes uit Groningen, Leendert Veerman, Henk Hammers uit Zwartsluis, Jan Jordans en Gerard van der Meulen.