Column | Anneke de Vries

Snuffelen

Als de afrondende activiteiten van een schooljaar volop aan de gang zijn, ik collega’s al opruimend okselhoog tussen de opgetaste stapels oud papier en toetsen zie staan zweten en ik ook zelf op de kop door de kasten ga om te zien wat er zoal kan worden weggegooid, dan komt ineens die instuifmiddag voor nieuwe brugklassers de aandacht opeisen.

Met horden tegelijk – jaja, het gaat nog steeds goed met de aanmelding op de Lindenborg, dank wederom voor het vragen! – komen ze binnen om te snuffelen aan de nieuwe klasgenootjes, de nieuwe docenten, de nieuwe mentor, de nieuwe school… Alles is spannend en op die jonge gezichten – worden ze nu elk jaar jonger of word ik elk jaar ouder, of toch allebei? – lees ik interesse in alles wat te gebeuren staat bij de overstap van de “kleine” naar de “grote” school na de zomervakantie.

Er is voor deze snuffelstage een heel programma: er komen wat mentorale activiteiten, wat kennismakingslesjes om een beetje te voelen hoe dat straks gaat en er is een speurtocht door de school. Vind de snelste route van lokaal 10 naar lokaal 128 bijvoorbeeld, of kijk waar je lekkere dingetjes kunt kopen, of probeer te raden welk vak in welk lokaal gegeven wordt door alleen via het raam naar binnen te kijken.

Dat laatste onderdeel bleek voor mijn vak en voor mij nogal verrassend. De deur van mijn lokaal was uiteraard op slot, het raam naast de deur vol met allerlei onderwijsartikelen uit kranten en met posters, maar door het kleine stukje inkijk kon men wel een deel van de vensterbank zien, waarop ik naast allerlei parafernalia ook twee beelden heb staan, beelden die u kent van de foto bij deze column. Op de foto lijkt het nog tamelijk netjes (toch?) maar in het lokaal staan mijn twee beelden erbij zoals u kunt raden: poedelnaakt. Nieuwsgierig neuzend, glimmende oogjes: “Seksuele voorlichting!”, dat bleek het vak te zijn dat in lokaal 141 onderwezen wordt, aldus onze aanstaande leerlingen. Hmmm, daar gaat mijn zelfrespect... Wat vindt u? Zal ik mijn beelden toch voortaan maar aankleden?