Zomerslaap: Op het Leekstermeer

NIETAP - Waar slaap je het koelste in Noordenveld, in deze verzengende zomer? Aan het water willen we zijn! Liefst kamperend. Bij het Ronostrand bijvoorbeeld. Deel 3 van de reeks 'Zomerslaap'...

Maar slapen op het water, dat moet wel het allerkoelste zijn. Dat kan bij vakantiepark Cnossen aan het Leekstermeer. “Niks lekkerder dan in de buitenlucht slapen,” zegt Floor Cnossen, die samen met echtgenoot Jelle camping, zeilschool en bootverhuur runt. Zwager Cas gaat over het restaurant met terras waar we zijn neergestreken. Kinderen spelen in het ondiepe water vlak onder ons, fluisterbootjes varen geluidloos af en aan. Een zestal rood-groen geschilderde roeiboten deint zachtjes op en neer aan de steiger. “Die zijn echt retro, die heeft opa nog aangeschaft.” In de verte een lesklasje in hun Optimisten.

Voor watersporters is het ideaal: kamperen aan het water, met desgewenst een ligplaats voor boot of kano en de kinderen op zeil- of surfles. Op een deel van de plekken is die ligplaats zelfs bij de tent. “De een staat liever wat dichter bij het speeltuintje, de ander liever aan het water,” zegt Floor. “Maar alle plekken hebben hun eigen afbakening van struiken en boompjes, en een eigen kraan en elektra.” Een listig systeem zorgt dat er niet te veel water verloren gaat als kinderen de kraan open laten staan, en zo zijn er meer ecologische aanpassingen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, de roepskampeerweide voldoet zelfs aan de eisen voor natuurkampeerterreinen van De Groene Koepel. De vier grotere veldjes zijn in trek bij scholen en scoutinggroepen, maar ook bij families die met meerdere tenten bij elkaar willen staan. Hier staan ook de witte zes- tot achtspersoonstenten van het Water Adventure Camp waar jongeren van 10 tot 15 vier dagen lang kennismaken met alle facetten van de watersport. Bij het gemeenschappelijke chill-out afdak maakt iemand een barbecue gereed. Mag dat nog wel, met deze hitte?

“Dit is een van onze eigen instructeurs, met een veilige hoge BBQ. Maar op de individuele kampeerplekken mogen mensen op dit moment geen open vuur maken. Alleen op de twee speciale kampvuurplaatsen op het groepsterrein. Het is gewoon te droog.” Zo heet als deze zomer hebben ze het nog niet meegemaakt.

Kokosmat

Niet dat ze klagen. “Het is hier al seizoen vanaf Hemelvaart!” Alleen het gras, dat lijkt wel een kokosmat. En hoe staat het met de gevreesde blauwalg? “Blauwalg zie je direct als het er is: een blauw laagje op het water, dat vormt zich als het heel heet is op windstille plekken langs de kanten. In het haventje bijvoorbeeld. Dat proberen we dan weg te varen, want hoe meer je het vermengt en verdunt, hoe minder kwaad het kan. Maar we waarschuwen mensen wel om op te letten. Zeker ’s morgens vroeg: ga dan niet langs de kanten zwemmen.”

Zeilen kan altijd: de plas is groot en niet afgesloten, er zijn altijd genoeg ‘schone’ stukken. Dus de leerlingen van de zeilschool kunnen nog steeds een nachtje op het water slapen? “Ja hoor, als de klas niet te groot is. Van de week hebben ze dat nog gedaan, kop aan staart op hun kampeermatrasjes in een Valk. Dan liggen ze ergens voor anker, met de instructeurs in een eigen bootje erbij. Vinden ze fantastisch!”

Cnossen-baby’s

Zelf leerde ze hier ook zeilen, “ik kom hier al vanaf mijn zevende.” Dat geldt voor meer kampeerders. “Vooral mensen met wat oudere kinderen. Die leren hier dan ook weer zeilen. En ze weten dat hun vrienden er ook zijn.

” Het geeft een gemoedelijke sfeer. “Je bent allemaal samen op het water. Mensen helpen elkaar.” Veel kalverliefdes ook? “We krijgen wel eens een kaartje. Ja, er zijn al aardig wat Cnossen-baby’s.”