Vakantiegevoel aan het Leekstermeer

NIETAP - Groningers, Friezen, Drenten en toeristen van buitenaf, genoten onlangs van een heerlijke rust- of doedag op of bij het Leekstermeer.

Zo verkenden de stad-Groningers Alida Santing (44) en Gerco van Norel (43) en hun dochter Sanne-An (9) het Leekstermeer voor de eerste keer in alle rust per kano. “Zo’n twintig jaar geleden kwam ik hier vaak met een vriendin om te surfen of te zeilen. Zij had een zeilbootje en wij gingen naar school op het van Nienoordcollege in Leek. Dat zeilen is een beetje blijven liggen. Dan maar even samen kanoën.” Wonend aan het Paterwoldsemeer genieten ze elke dag zonder meer al van de waterrijke omgeving. “Water dat geeft direct een vakantiegevoel”, vult Gerco van Norel aan. “Hoewel de vakantie er nog niet is, maar het gevoel wel. Dat komt automatisch als je water ziet.”

De rust op en rondom het Leekstermeer blijkt ook van doorslaggevende betekenis voor de komst van toeristen zoals Lex Janssen (35) en zijn familie uit Almere. Ze hebben er, na een korte zoektocht via het internet, een lang weekend geboekt. “Het is hier gewoon lekker rustig. Wat hier kan, zou in Almere ook kunnen, maar daar zit je dicht op elkaar. Daar is de toren nooit ver weg, maar hier wel”.

Te weinig

Een vakantie boeken aan het Leekstermeer vindt hij alleen daarom al voor herhaling vatbaar. “Het is ons uitstekend bevallen”. Voor een gebalanceerd oordeel moet hij even ademhalen. “Het zijn hier allemaal pluspunten. Minpunten?” Toch heeft hij een kleine hint: “Soms zijn er te weinig bootjes”.

Bij de surf- en zeilschool is het met een vol zomerkamp een en al actie. De twintig deelnemers komen uit alle hoeken van ons land en kennen elkaar niet. Met diepe concentratie volgen ze de lessen om vervolgens het vrije sop te kiezen en een boei te ronden. Tussendoor mengen zich surfers en zeilers die de taal en tekens van het water als hun broekzak kennen. Jonglerend laten ze graag zien wat er mogelijk is. Stoer steken ook Bas Hagenauw (13) en zijn kameraad Tijn Eshuis (12) uit Peize per kano van wal. De tientallen zonaanbidders op de wal krijgen van hen een serie Drentse woorden op de koop toe. Uit alles blijkt dat de kanoboys trots zijn op de ligging van het meer. “Niemand moet ons beledigen”, geven ze met een rijk gevoel voor humor aan. “Wie binnen in Drenthe en wie blieven in Drenthe”.