Keukenmeidenparade tijdens Open Monumentendag

RODEN - Culinair erfgoedspecialist Carolina Verhoeven en Museum Havezate Mensinge houden op zaterdag 8 september De Keukenmeidenparade. Een bonte stoet van keukenmeiden, dienstmeisjes, tuinlieden, jachtopzieners en koetsiers trekt in een parade vanuit het centrum van Roden naar hun werkterrein, havezate Mensinge. Het evenement maakt onderdeel uit van de landelijke Open Monumentendag en biedt bezoekers daarom gratis toegang tot Museum Havezate Mensinge.

Bonte stoet

Een levendige optocht van werknemers en toeleveranciers aan havezaten en borgen vertrekt bij de Catharinakerk in Roden. De Keukenmeidenparade wordt daar om 11.30 uur officieel geopend door wethouder Alex Wekema. De stoet volgt zijn weg verder naar De Proeftuin, Het Scheepstra Kabinet en Museum Kinderwereld, om te eindigen bij Havezate Mensinge. De keukenmeiden dragen mandjes met groenten die op het voorterrein van de havezate worden verzameld in een grote ouderwetse smeedijzeren pot en tot een overheerlijke soep gekookt.

Ander daglicht

Met deze keukenmeiden parade heeft de havezate Mensinge een onderliggend doel. De rol van de keukenmeiden, knechten, tuinmannen en toeleveranciers in een ander daglicht zetten. Zonder tuinman geen groenten en zonder keukenmeid kwam er vaak niet veel fraais op tafel. Een keukenmeid was de manager in de tijd van de bewoners van landhuizen, borgen en kastelen. Keukenmeiden kenden de seizoenen en wisten daarnaar te handelen. Het conserveren was een belangrijke taak in tijden van schaarste, want ook dan moest er een stevig maal op tafel komen.

Verkiezing

Ook wordt er een verkiezing gehouden waarbij wordt besloten wie de leukste keukenmeid van het jaar is. André Delcart zal samen met zijn team van de Academie Streekgebonden Gastronomie België, optreden als jury.

Foto-expositie

In de havezate is in samenwerking met de Historische Vereniging ‘Roon’ een fototentoonstelling ingericht met oude foto’s van het vroegere personeel, keukenvoorwerpen, oude kookboeken en tuingereedschappen. De havezate is geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur.

De Keukenmeidenparade vertrekt op zaterdag 8 september om 11.30 uur vanaf de Catharinakerk in Roden. Meer informatie is te vinden op www.mensinge.nl