‘Niet zomaar een bult stenen’

LEEK - Het is een serieuze kwestie en een hot item de laatste weken. Het klimverbod op de hunebedden. Zondag 12 augustus werd het bord 'Hunebed niet beklimmen' officieel onthuld.

Durk IJtsma uit Leek, die samen met Allart Hakvoort het boek ‘Sargas Bloedstrijd’ schreef, snapt het wel. In het boek wordt de geschiedenis van Drenthe in een spannende verhaalvorm geschetst. „Met het boek willen we vooral kinderen laten zien hoe uniek deze geschiedenis is. En zo dichtbij en tastbaar”, zegt hij. „Drenthe is de enige provincie waar de verre geschiedenis nog zo zichtbaar is. De hunebedden zijn daar een prachtig voorbeeld van.”

Durk gelooft dat je door educatie bewustwording bij kinderen kunt bijbrengen. „Het mooiste zou zijn dat er op het bord een uitleg komt te staan over het ontstaan en de betekenis van hunebedden. Dan snappen ze beter dat het niet zo maar een bult met stenen is en dat ze bij het aanraken ervan duizenden jaren door hun handen laten glijden.” Het verhaal in het boek begint in de bossen bij Nietap. Het Vagevuur, het vennetje wat ingeklemd ligt tussen Leek, Roden en Nietap is een voorbeeld van een pingo-ruïne, een vennetje dat aan het eind van de ijstijd werd gevormd. Het speelt een belangrijke rol in het boek.

„Ik heb altijd een geschiedenisfreak geweest”, zegt Durk. „En ook ik vond het vroeger fantastisch om op de keien te klimmen en heb dat ook vaak met mijn eigen kinderen gedaan. Eigenlijk vind ik dat dit ook nog steeds moet kunnen”, meent hij. ‘Je klimt toch ook niet op het graf van je oma’ vindt Durk geen sterk argument. „Wat er ooit onder lag, ligt er al lang niet meer. Bovendien beschadigen de stenen niet door het klauteren”, legt hij uit. „ Ik sprak met een medewerker van het Hunebedcentrum in Borger over het klimverbod. Die vertelde dat een hunebed een monument is en dat het wettelijk verboden is om er op te klimmen. Ze willen zeker niet met een vingertje wijzen maar meer inzetten op bewustwording.” Dat dit de laatste tijd een issue is geworden komt volgens Durk dat de hunebedden beklad worden, er vuurtjes gestookt worden en er wordt gebarbecued. „Dat is niet de bedoeling uiteraard. En elke week gebeurt er wel een ongeluk, waar soms een ambulance voor moet komen. Ongevaarlijk is het niet. Vandaar dat er nu bij dit hunebed een betredingsverbod geldt”, volgens Durk.

IJtsma is naast zijn werk in de zorg ook figurant en heeft al in talloze series en films mogen schitteren. Zo speelde hij een Deense Viking en een maffiose zakenman in de serie ‘De 7 kleine criminelen’. In de serie ‘Vlucht HS 13’ mocht hij in de huid kruipen van een huurmoordenaar. „Tja, Ik heb mijn kop mee”, lacht Durk. „Ik heb altijd een passie voor films gehad en samen op de set met bijvoorbeeld Theo Maassen is natuurlijk erg leuk.” Ook deed hij mee in een commercial voor de ANWB en een interne film voor het merk Heineken. Inmiddels treedt zijn dochter Melina in haar vaders voetsporen en mocht ze figureren in de hitserie ‘De luizenmoeder’.

„Ik ben ook veel op festivals aanwezig, geheel in tenue, waar ik voorlees uit ons boek. Een laagdrempelige manier om kinderen kennis te laten maken met de Drentse geschiedenis. Daar draag ik, hoewel in kleinere vorm net als mijn voorouders, graag mijn steentje aan bij”, besluit Durk.