De Hoprank zoekt vrijwilligers voor geheugenkoor

Peize - De Vrijwilligers Vacature Bank (VVB) bemiddelt tussen organisaties/instellingen en vrijwilligers. De Hoprank in Peize is op zoek naar vrijwilligers voor het opzetten van een geheugenkoor.

Zingen is een manier van communiceren voor mensen met dementie. De herkenning van het lied stimuleert een deel van het geheugen. Mensen blijken zich tijdens het zingen meer te herinneren, doordat ze een ander deel van het geheugen aanspreken. Daarnaast is het samen zingen met een familielid (mantelzorger) of een vrijwilliger als maatje ontspannend en levert veel plezier op.

Op dit moment zijn er drie geheugenkoren binnen Interzorg, wat veel enthousiasme oplevert Enkele reacties van deelnemers zijn: ‘Ik heb heel mijn leven gezongen in koren, van jongs af aan. En nu kan ik dat voortzetten in het Interzorg geheugenkoor. Ik zing dolgraag mee en dat samen met mijn dochter maakt het extra leuk’.

Een dochter van een andere deelnemer vult aan: ‘We doen het samen. Ondanks de gaatjes die in het geheugen komen, kunnen we dit echt samen beleven. Dat is heel fijn.’ Ook voor oudere partners is het samen zingen en het samen doen bijzonder waardevol. Zelfs voor mensen die nooit iets met zingen hebben gehad is het aan te bevelen om mee te doen.

De Hoprank, in het hart van het dorp Peize, deels gehuisvest in een karakteristieke boerderij, wil ook een geheugenkoor gaan opzetten. Voor het geheugenkoor zoeken zij mensen die plezier hebben in het begeleiden van dit koor. Bespelers van muziekinstrument zoals gitaar, piano of percussie zijn van harte welkom.

Elke deelnemer van het geheugenkoor heeft een maatje ter begeleiding. Vaak is dat een mantelzorger, maar voor sommige mensen is er niet iemand in de directe omgeving die deze rol kan vervullen. Ook mensen die eens in de twee weken de rol van maatje willen vervullen zijn zeer welkom.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met muziekspecialist Willeke Borst. Zij is bereikbaar op maandag tussen 9.00 en 12.00 uur via 06-19754549 of via e-mail: w.borst@interzorg.nl