Kletsen en een beetje dom doen

RODEN/TOLBERT - „Eerst zaten we altijd buiten het huisje en stookten we een kampvuurtje”, vertelt Frank. „Er stond allerlei tuingereedschap daar binnen en op een gegeven moment hebben we dat er uit gehaald en in de garage bij ons huis gezet. Toen heb ik van een paar planken een bar gemaakt, mooie barkrukken op Marktplaats gescoord en begon het er op te lijken.” „Ik haalde de lampjes uit onze kerstboom en zo hadden we mooie sfeerverlichting”, zegt Martijn. We kochten twee magnetrons van de kringloop voor het opwarmen van onze broodjes Bapao”, lacht hij. „De ene is trouwens nu kapot, de andere geeft kleine schokjes maar dat is goed voor je hart”, volgens Sander. „Ik kocht spuitbussen en verf bij de Action en maakte grafitti op de muren, het zag er meteen een stuk gezelliger uit”, gaat hij verder. Bij Novatec kochten we voor 5 euro een muziekbox, geweldig toch?”, meent Martijn. „We hebben de muziek altijd op een christelijk volume. Anders krijg je gedoe en gooi je eigen glazen in”, volgens Frank.

„In de keet kunnen we met 5 mensen comfortabel zitten maar er gaan met gemak 8 personen in. We hebben een vaste vriendengroep en soms komen er jongens bij. Ook onze zusjes houden ons vaak gezelschap”, zegt Frank. „Zitten, kletsen en een beetje dom doen, meer doen we eigenlijk niet”, volgens Martijn.

In Roden is naast de Rodermarkt helemaal niks te doen voor de jeugd, vinden ze. Daarom zochten de jongens zelf naar een oplossing en namen ze het iniatief voor ‘De Keet’. „Een beetje hoe Pruim vroeger was, maar dan kleiner”, volgens Frank. „Dat is waar we als jongeren behoefte aan hebben. Als we hier een zaaltje tot onze beschikking zouden krijgen, kunnen we er samen iets moois van maken. Ideeën genoeg. Je vraagt 5 euro entree per keer. Met drinken, chips en goeie muziek heb je al snel een gezellige avond. En je leert op die manier ook meer mensen kennen”, volgens de drie. „Wellicht moeten we onze plannen eens op papier zetten en er mee naar de gemeente gaan”, mijmeren de jongens.

Zo ver is het nog niet. Sinds de ouders van Frank uit elkaar zijn en hij nu ook bij zijn moeder in Tolbert woont staat het volgende project al weer op stapel. „In de garage bij mijn nieuwe huis mogen we los en gaan we voor ‘Keet 2.0”, lacht Frank. „Mijn moeder vindt het prima dat ik met mijn vrienden op deze plek lekker mijn eigen gang kan gaan. We mogen de hele garage in gebruik nemen, als we ‘m maar netjes houden. Dat komt goed”, zegt hij.

De jongens zijn nog niet zo oud dat ze in Groningen de clubs binnen komen. „We rijden wel eens naar de stad op onze scooters”, vertelt Sander. „Dan gaan we naar de Mac en weer terug. Misschien gaan we ooit in Groningen op stap maar ik ga zeker niet met de nachtbus terug, die meurt naar kots.” „Naar de Kruisweg in Marum hoef ik ook niet”, zegt Martijn. „Daar komen alleen maar van die opgetutte meiden die nog geen 16 zijn en toch binnen proberen te komen, dat vind ik helemaal niks.”

In de paar weken vakantie die de mannen nog hebben kan er volop geklust worden. „We hebben alledrie ook nog een bijbaantje dus hebben we niet de hele dagen de tijd, maar Keet 2.0 oftewel ‘Ons keetje’ komt er zeker”, volgens Frank. Sander showt nog even zijn mooie paarse scooter. „Ik heb hem helemaal zelf opgeknapt”, zegt hij trots. Dat mag hij zijn, samen met zijn matties!