The Gents komen terug naar Roden

RODEN - The Gents komen terug in Roden, het dorp waar hun roots liggen bij het Roder Jongenskoor. In de voorverkoop kosten de kaarten 20 euro, via www.tickets.daannijman.nl

The Gents komen terug in Roden, het dorp waar hun roots liggen bij het Roder Jongenskoor. In de voorverkoop kosten de kaarten 20 euro, via www.tickets.daannijman.nl

Hieronder meer over The Gents en het programma de avond.

Annemiek van der Ven, dirigent

Giovanni Pierluigi da Palestrina Missa Quarta, Kyrië & Gloria

(1525 – 1594)

Albert de Klerk Domine salvam fac reginam nostram

(1917-1998)

Giovanni Pierluigi da Palestrina Missa Quarta, Sanctus & Benedictus

Albert de Klerk Pater Noster

Giovanni Pierluigi da Palestrina Missa Quarta, Agnus Dei

Jan Pieterszoon Sweelinck Regina Coeli

(1562 – 1621)

Pauze

Franz Biebl Ave Maria

(1906 – 2001)

Wouter van Belle To Mary

(*1952)

Hendrik Andriessen Salve Regina

(1892 – 1981)

Daan Manneke Sveicinata, Marija!

(* 1939)

Toon Hermans Als de liefde niet bestond

arr. Merel Martens

Frans Halsema Voor Haar

arr. Wijnand van Klaveren

Jacques Brel Madeleine

arr. Bob Zimmerman

Bob Chillcott Thou, my love, art fair

Maria

Een mannen ensemble met een dame als dirigent, een prachtig uitgangspunt om op allerlei manieren de lof voor vrouwen te bezingen. Dat doen The Gents onder de bezielende leiding van Annemiek van der Ven vol overgave met zowel oud als modern repertoire.

The Gents –

Vocaal ensemble The Gents is een voor Nederland uniek gezelschap dat zich in korte tijd een vooraanstaande plaats heeft verworven binnen internationale muziekwereld. De groep jonge zangers wordt alom geroemd vanwege de bijzondere klank, de grote mate van flexibiliteit en de weergaloze interpretatie van het zeer uiteenlopende vocale repertoire.

Of het nu gaat om religieuze muziek uit de Renaissance, Romantische Engelse muziek, arrangementen van eigentijdse jazz en popsongs of speciaal voor het ensemble gecomponeerd werk, de concerten van The Gents zijn steevast een buitengewone belevenis. De optredens kunnen dan ook rekenen op een enthousiast publiek en lovende kritieken in de pers:

American Records Guide: “Their intonation, perfect unisono, sensitive handeling of texts makes this an ensemble to follow. Chanticleer has some real competition here”

International Record Review: “The Gents produce a highly polished, rich and smooth sound, with impeccable intonation, articulation and ensemble”

De basis voor de kwaliteit en de professionaliteit van The Gents werd gelegd binnen het Roder Jongenskoor. Dirigent Peter Dijkstra bracht de groep in 1999 bij elkaar en was artistiek leider en dirigent tot 2007. Sindsdien is hij nog betrokken als vaste gastdirigent. Na het vertrek van Peter Dijkstra was Maria van Nieukerken anderhalf jaar artistiek leider van The Gents. Vanaf medio 2008 tot medio 2014 stonden The Gents onder leiding van Béni Csillag, waarna Krista Audere gedurende twee jaar de baton overnam. Vanaf 2018 staan The Gents onder leiding van Annemiek van der Ven.

Ook internationaal worden de unieke kwaliteiten van The Gents gewaardeerd: Zo traden The Gents op in: Japan, Canada, Duitsland, Zweden, België, Engeland en Spanje. In april 2005 waren The Gents op uitnodiging van het ministerie van Buitenlandse zaken in Japan, waar zij de Nederlandse dag op de wereldtentoonstelling opluisterden. Prins Willem Alexander en prinses Maxima bevonden zich in het enthousiaste gehoor. Vanwege het overweldigende succes gingen The Gents in 2006 opnieuw op tournee in Japan. In 2011 waren zij te beluisteren in diverse concerten in het kader van het internationale korenfestival ‘La Fabbrica del Canto’ bij Milaan. In november 2012 namen The Gents met veel succes deel aan het aan het internationale festival Polyfollia in Normandië. Kerst 2013 luisterden The Gents op met een serie van acht concerten – Noël d’ Europe – in samenwerking met de organisten Euwe en Sybolt de Jong. In de eerste maanden van 2014 oogstte het programma ‘Heaven’ onder leiding van vaste gastdirigent Peter Dijkstra veel bewondering.

Gedurende de afgelopen twee jaar zorgde de combinatie van de jonge Letse dirigente Krista Audere en de heren van The Gents voor muzikaal vuurwerk.

Bij Channel Classics zijn inmiddels zes CD’s van The Gents verschenen. In november 2009 kwam ‘Sehnsucht’ met Duits Romantisch repertoire uit. In november 2011 namen The Gents een CD op met werken van George Gershwin in samenwerking met sopraan Johannette Zomer en het Haags Saxofoonkwartet. Eind augustus heeft de opname plaatsgevonden van de nieuwste CD van The Gents: To Mary. Het repertoire hiervan wordt staat vanavond op het programma.

Counters:

Hans Donkers

Ties Eigenhuis

Peer Doevendans

Jitze van der Land

Wilko Koekoek

Arjen Sijtsma

Tenoren:

Gijs Bos

Sicco de Boer

Martin Herz

Gertinus Oostra

Mannold van der Schootsbrugge

Baritons:

Jacobus den Herder

Geert Meijering

Arnoldus Scharft

Bassen:

Kor Brouwer

Maarten Frank van der Schee

Klaas Wierenga

Jan Jelle de Wit

Annemiek van der Ven - dirigent

Met ingang van 1 januari 2018 werd Annemiek van der Ven de nieuwe dirigent van vocaal ensemble The Gents. Met de benoeming van Annemiek van der Ven kozen The Gents opnieuw voor een jonge veelbelovende dirigente. In 2005 sloot zij de studie Docent Muziek af aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, met als bijvak Klassiek Zang. In april 2010 slaagde zij ‘cum laude’ voor de opleiding koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam.

Van 2004 tot halverwege 2017 maakte Annemiek deel uit van het toonaangevende a-capella ensemble ‘Wishful Singing’.

Als dirigent is zij verbonden aan het VU-koor in Amsterdam. Ze dirigeerde heel lang het opleidingskoor van de Nationale Kinderkoren.

Annemiek van der Ven werkte eerder als gastdirigent met The Gents. Deze samenwerking krijgt dus nu een vervolg. Annemiek: ,,Ik ben blij, dat ik de kans krijg om voor langere tijd met ‘The Gents' te werken en zo de komende jaren nieuwe en uitdagende muzikale stappen met hen kan zetten.’’