Snoeicursus oude hoogstamfruitbomen in Bunne

BUNNE - Landschapsbeheer Drenthe organiseert op zaterdag 15 september in Bunne een cursus over het snoeien van hoogstamfruitbomen ouder dan acht jaar. Het snoeien van oude fruitbomen is een vak apart en goede kennis en voorbereiding is zeer aan te raden. Wilt u leren snoeien of uw kennis erover opfrissen? Meld u dan aan in de agenda op www.lbdrenthe.nl.

Landschapsbeheer Drenthe organiseert op zaterdag 15 september in Bunne een cursus over het snoeien van hoogstamfruitbomen ouder dan acht jaar. Het snoeien van oude fruitbomen is een vak apart en goede kennis en voorbereiding is zeer aan te raden. Wilt u leren snoeien of uw kennis erover opfrissen? Meld u dan aan in de agenda op www.lbdrenthe.nl.

In de eerste jaren, direct vanaf de aanplant van de fruitboom, is zogenoemde vormsnoei van belang. Dit bevordert de groei van de boom en daarmee de ontwikkeling van de vruchten. Vanaf een bepaalde leeftijd heeft de boom de juiste vorm en vindt onderhoudssnoei plaats. Dit wordt ook wel zomersnoei genoemd. Hierbij gaat het voornamelijk om het weghalen van takken en de vervanging van vruchthout. Tevens zorgt de zomersnoei voor licht en lucht in de kroon, waardoor de vruchten volop zon krijgen. Dit en meer leert u tijdens de snoeicursus oude hoogstamfruitbomen.

Theorie en praktijk

Tijdens de snoeicursus wordt kort ingegaan op de ontwikkeling en de verschillende vormen van beheer van hoogstamfruitbomen. Deelnemers krijgen inzicht in de theoretische achtergronden van het snoeien en enkele praktische tips voor thuis. De meeste bomen groeien helaas niet volgens het boekje, dus er wordt ook in de praktijk geoefend.

Opgeven

Wilt u zich opgeven voor de snoeicursus? Ga dan naar de agenda op www.lbdrenthe.nl en vul het inschrijfformulier in. Deelname aan de cursus is gratis voor vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe. Niet-vrijwilligers betalen €30,-. Deze bijdrage is inclusief koffie/thee, lunch, gereedschap en cursusmateriaal. Deelnemers worden om 10.00 uur verwacht in buurthuis De Hardenstee, Peizerweg 10a in Bunne. De dag duurt tot ongeveer 15.00 uur.