Open Monumentendagen in en rond het gevangenismuseum

VEENHUIZEN - De Open Monumentendagen staan voor de deur en daar heeft het Gevangenismuseum weer een mooi programma voor samengesteld. Op zaterdag 8 en zondag 9 september kunnen bezoekers een architectuurwandeling maken door bajesdorp Veenhuizen en een kijkje nemen in de monumentale Elektriciteitscentrale, waar beide dagen draaidemonstraties plaatsvinden.

Thema ‘In Europa’

Voor de Open Monumentendagen 2018 is als thema gekozen: ‘In Europa’. Hiermee sluit het evenement aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het accent ligt dit jaar op wat ons in dit deel van de wereld bindt, met speciale aandacht voor internationale architectuurstromingen.

Architectuurwandeling door Veenhuizen

Tijdens de Open Monumentendagen kunnen bezoekers van het museum gratis het boekje Van gevel naar gevel, architectuurwandeling door Veenhuizen krijgen. Van gevel naar gevel beschrijft de velemonumentale panden in Veenhuizen en geeft achtergrondinformatie over de architectuur. De meer dan 100 monumenten zijn in hun samenhang met de bijzondere landschappelijke waarde en strakke verkaveling uniek in Europa. Met dit boekje kan men een boeiende architectuurwandeling door Veenhuizen maken.

Draaidemonstraties Elektriciteitscentrale

Niet te missen is de indrukwekkende Elektriciteitscentrale van Veenhuizen. In het prachtig gerestaureerde monument vinden er tijdens de Open Monumentendagen draaidemonstraties plaats van de unieke Kromhoutmotor uit 1928 en de Crossleymotor uit 1918. Deze demonstraties zijn een ware belevenis en bij elke demonstratie wordt uitleg gegeven aan belangstellenden. De demonstraties vinden beide dagen plaats tussen 12.00 – 16.00 uur, elk heel uur.

Data: Zaterdag 8 en zondag 9 september

Entree museum: Reguliere prijs

Boekje Van Gevel naar Gevel: Gratis

Elektriciteitscentrale: Gratis