Eigen zaak geeft Harma Dinkela energie

LEEK/RODEN - Ruim een jaar lang solliciteerde ze aan de lopende band. Vanwege gezondheidsredenen ving Harma Dinkela (52) uit Roden overal bot.

Om van alle sollicitatiebeslommeringen af te zijn, begon Dinkela vorige week in Leek een eigen onderneming. Sinds woensdag is haar winkel genaamd Respa.nl open. De zaak is te vinden aan de Schreiershoek in het centrum van Leek. Tot voor kort zetelde een filiaal van de winkelketen Xenos in het pand. Er was meteen vorige week al sprake van een flinke toeloop van klanten. Dinkela koopt restpartijen goederen die vaak uit faillissementen worden opgekocht om ze tegen lage prijzen aan de consument te verkopen. De artikelen zijn gevarieerd: van trouwjurken tot verlichtingsartikelen en van cosmetica tot speelgoed.

Zo’n nieuwe zaak beginnen is gedurfd. Dat geldt voor Harma Dinkela in het bijzonder omdat zij al sinds 2006 tobt met ernstige gezondheidsklachten. ,,Ik ben dat jaar aan een tumor in het ruggenmergkanaal geopereerd. Ik werkte voordien bij een juwelier maar kon vanwege mijn gezondheid niet meer optimaal werken. Dus vloog ik er na verloop van tijd uit.’’ Later vond ze werk bij een modezaak in Roden. ,,Tot twee keer toe kreeg ik een zogenoemde frozen shoolder die voortkwam uit mijn kwaal en wat mij opnieuw belemmerde. Die baan heb ik later zelf opgezegd.’’

Helaas keerde de tumor terug. Dus moet de onderneemster volgende maand opnieuw het medische circuit in. Ze prijst zich gelukkig dat zoon Remco (23) de honneurs waar kan nemen als dat nodig is. Harma Dinkela is niet het type dat bij de pakken neerzit: ,,Ik haal veel positieve energie uit mijn bedrijf. Er gaat geen dag voorbij of ik heb pijn. Maar wat ik vooraf niet had gedacht, is toch gebleken: met pijn valt te leven. Zielig vind ik mezelf absoluut niet.’’

Bij het runnen van een onderneming komt heel wat kijken. ,,Ik weet vooraf niet welke artikelen die afkomstig zijn uit palletverkopen, ik hier in de winkel binnenkrijg. Als de artikelen arriveren, raadpleeg ik Google achterkomen om te kijken welke prijs ik kan vragen. Hoe laaggeprijsd we ook zijn; we moeten er nog wel wat aan verdienen.’’ Ook knuffels heeft ze in de verkoop. Een deel van die opbrengst hiervan komt ten goede aan onderzoeksdoelen om kanker (www.hersentumor.nl) te bestrijden.