Mooie paardensport op Brinkhofweide in hartje Norg

NORG - Om precies 13.00 uur zondagmiddag betraden de eerste tuigpaarden de Brinkhofweide in Norg voor het jaarlijkse septemberconcours van de Stichting Norgermarkt Concours. Het publiek stond toen al rijen dik langs het prachtige zonovergoten terrein en kreeg een aantal mooi wedstrijden voorgeschoteld. Naast de tuigpaarden waren er dit jaar voor het eerst ook wedstrijden voor hackney’s te zien. Het showelement wordt nooit vergeten in Norg en zo trad het Fries Paarden Ballet uit Wolvega op en ook de leden van Paardensport Vereniging Norg gaven acte préséance.

De eerste tuigpaard wedstrijd was de lage limietklasse waarin over het algemeen jonge paarden aan bod komen. De beste zes kregen een herkansing en het was Niek Alting met Icoon uit Jipsingboertange, die het eerste oranjelint kreeg opgespeld. De actievol bewegende vos ging sterk over de benen en versloeg Sebastiaan Ardesch uit Lemele die Hightowerhad aangespannen. Derde werd Harm Jan Veenstra uit Boijl met de merrie Joy van Johan Smink uit Steenbergen. In de hoge limietklasse pakte Alting wederom het oranjelint, nu met de deftige vos Gentleman. De kopgroep bestond uit zeven paarden en met Irona pakte Grietje Naber-Dijks uit Nieuw – Weerdinge het rode lint. Lokaal favoriet Linda Boelens uit Een was met El Nino B goed voor de prijs.

Met de hengst Fantijn van vriend Lammert Tel kwam Linda wel op de eerste plaatst. Fantijn is een super elastisch tuigpaard dat hoog van de grond gaat en over een heel mooi front beschikt. Om het publiek extra van de allerbeste paarden te laten genieten liet de jury Linada en Famtijn overrijden tegen Albert Lueks uit Diever met ook een goedgekeurde KWPN hengst Ditisem van zijn schoonvader Jan Muggen uit Norg. Uiteraard won Fantijn. Keurig derde in dit sterke veld werd Nathalie Buwalda uit Ter Apel met Like To Win.

Norg kent ook wedstrijden voor alleen dames, één voor de kleinere vierwielige concourswagen en één voor de veel grotere tweewielige dameskar. Zittend in de grote tweewieler won Manon Veerman uit Wittelte het derde oranjelint voor stal Alting. Het was opnieuw Gentleman die de jury het meeste bekoorde en met een mooi tuig typische show. Op de tweede plaats kwam Margreet Bosma uit Dwingeloo met de vos Wonder van de Ursahof, die een foutloze koers liep en Fera Lueks-Muggen met Ditisem achter haar hield. Mevrouw Muggen kreeg wel de extra prijs voor het schoonste geheel als meest verzorgde aanspanning in combinatie met haar kleding. De andere damesrubriek verliet iets minder vlot vanwege een paar paarden die niet helemaal deden wat er van hun verwacht werd en de baan moesten verlaten. Het was nu Martina Lucas uit Noordwolde die de winst opeiste met haar Hugo. Een grote vos die met een heel mooi en hoog front door de baan ging. Met Gorita werd Sanne Welling tweede voor Bea Dijk uit Nietap met Buurman Baasje. De speciale wedstrijd voor fokmerries werd gewonnen door opnieuw Linda Boelens, nu met Celony.

Ook Niek Alting won nog een keer en wel bij de tweespannen waar hij voor het eerst reed met Gentleman en Icoon. Beide vossen klommen goed tegen elkaar op en gingen als een echte eenheid rond. Gerard van de Meulen uit Nij Beets kon hier niet tegen op met zijn ervaren kampioenspan Wapenaar en Gentenaar en moest genoegen nemen met de tweede plaats. De jonge Lieke Lueks won de jeugdwedstrijd met Ditisem voor JR Bouwman uit Nijenveen met Jongleur GSM. De laatste wedstrijd van de dag was die met boerenwagens en het was boerin Nathalie Buwalda die won met Vayacondios.

Voor de hackneypony’s waren er vier wedstrijden en kregen allemaal een verschillende winnaar. De lage limietklasse won Bart van Veenen uit Wolvega met Chadly en werd Ramon de Rooij uit Ermelo tweede met Gallant Personality. Met Heartland He’s The Victory werd Louise Doorschodt uit Hoogeveen derde. In de grote limietklasse kwam Jerry Vierwind uit Appelscha op kop met de mooie zwarte Indigo, die goed over de benen ging en mooi in het front was. Tweede werd Inge Jansen uit Lemele met de hengst Highway’s Dream Boy, waarmee zij later wel de damesrubriek wist te winnen. Cynthia Ardesch uit Lemele reed Ringo Star naar de derde plek.

Vierwind was ook de beste in ereklasse met de actievol bewegende Heartland Real Deal. Tweede werd Nathalie Buwalda met Phantasy, die op haar beurt Cynthia Ardesch weer voorbleef met Magic Little King. Ook in de damesklasse werd Ardesch derde met Little King achter Kim Koolen uit Ter Apel met Highlighter.

Waarschijnlijk was de showrubriek voor kinderen de mooiste van de dag. Een achttal prachtig versierde en aangeklede aanspanningen met jonge kinderen op de kar verscheen aan het publiek en kreeg heel veel applaus.