Vitale inwoners Peize

PEIZE - Inwoners van het Esdorp kunnen een jaar lang meedoen aan workshops, wandelingen, informatieve bijeenkomsten en ze kunnen gebruik maken van een aantal verrassingen.

Initiatiefnemer is Dolf Flinker. ,,Wat ik vaak merk is dat mensen hun gezondheid wel willen veranderen, maar daar vaak al negatieve ervaringen mee hebben. De verandering blijkt toch te groot, te zwaar of een snel resultaat is maar van korte duur. Ik dacht: laten we een jaar de tijd nemen en daarin vele, maar hele kleine stapjes zetten. Laat je verrassen door het resultaat.

,,We gaan veel wandelen, ook als metafoor om een doel te bereiken: ergens naar toe gaan begint met een eerste stap en daarna stap voor stap verder. We gaan wel variëren. In het jaarprogramma staat iedere maand een ander vitaliteitsthema centraal. Naast de informatieve bijeenkomsten is er ook gelegenheid om ervaringen te delen. Het delen en leren van elkaar is een belangrijk onderdeel: als het gaat om vitaler zijn of worden, wat werkt dan? Welke gewoontes hebben een positieve invloed? En welke gewoontes laat je liever achter je? Praat daar met elkaar over."

Dolf houdt zich al jaren met leefstijl en gezonde gewoontes bezig. Het idee van een programma als VIP zit ook al lang in zijn hoofd. ,,Ik werd verder op het spoor gezet door een collega uit het zuiden van het land. Die voert een dergelijk programma al uit. Dat was erg inspirerend."

Hoewel de grote lijnen van het programma staan, zal het mede aan de deelnemers liggen hoe het precies wordt ingevuld. ,,Ik wil er ook een sociale verbintenis aan geven. Dat je van waarde bent voor anderen, dat hoort er zeker bij", aldus Flinker.

Een ander uitgangspunt is Positieve Gezondheid. Anders kijken naar wat er is, wat je hebt bereikt en wat je nog wilt bereiken. Het gaat om je bewust zijn van de keuzes die je dagelijks hebt.

VIP wordt een groepsprogramma, waarin iedereen persoonlijke vooruitgang boekt. Het programma geeft informatie, gelegenheid om te oefenen en zet een proces in gang. Deelnemers doen het echter allemaal zelf. Ter ondersteuning is Dolf in gesprek met Peizer ondernemers om te kijken of er speciale acties kunnen komen voor de deelnemers.

Het VIP wordt aangeboden door de Stichting Vitale Inwoners. Iedereen vanaf 25 jaar kan er aan mee doen. De deelnemers betalen 25 euro inschrijfgeld voor het jaartraject. ,,Dat is het enige. Na een jaar mag je een donatie doen aan de Stichting, maar dat is niet verplicht."

Wie meer wil weten kan dinsdag 11 september om 20.00 uur naar de voorlichtingsavond in de Peizer Hopbel. De toegang daar is gratis (wel je eigen consumptie betalen). Meer informatie en aanmelden op www.leefstijlkompaz.nl.