Open Monumentendag: Europa...

NORG - Komend weekend is het Open Monumentendag. Zaterdag en zondag is er in de gemeente Noordenveld van alles te zien, al dan niet in het kader van het landelijk thema 'In Europa'. 

Komend weekend is het Open Monumentendag. Zaterdag en zondag is er in de gemeente Noordenveld van alles te zien, al dan niet in het kader van het landelijk thema 'In Europa'. 

Een link met het buitenland is er wel in de molens van Norg en Peize. In 'De Hoop' ligt een pelsteen, gemaakt van Bentheimer zandsteen. De steen is na ruim een eeuw afwezigheid terug in deze molen. Verder is er het Duitse wieksysteem van Bilau te bewonderen, een geheel metalen systeem met grote remkleppen dat stroomlijn combineert met bedieningsgemak en veiligheid. De Peizer molen heeft een ander wieksysteem, dat van oorsprong uit Engeland komt. Deze jalouziewieken met veel kleine kleppen zijn ook zelfregelend.

In Veenhuizen is op de begraafplaats een groot aantal graven van Belgische vluchtelingen, die in de WO I naar het toen neutrale Nederland waren gevlucht. In de hervormde kerken van Roden, Roderwolde, Peize en Norg zijn middeleeuwse doopvonten te zien, gemaakt van Bentheimer zandsteen. De kerken zelf zijn grotendeels gemaakt van het vulkanische tufsteen, afkomstig uit Duitsland. Hier, om precies te zijn uit de Eifel, komen ook zogenoemde blauwe molenstenen vandaan. Deze zijn o.a. te vinden in de molens in Norg en  Peize.

Tijdens de Open Monumentendagen in Noordenveld is veel meer te zien. In dorpshuis De Essen in Peize is een expositie van oude klederdracht, in Roden is een keukenmeidenparade naar havezate Mensinge, in Norg en Roden zijn monumentale boerderijen geopend (Kunsterf en Ky Hotel), om maar iets te noemen. Meer info op www.https://www.openmonumentendag.nl en dan zoeken op Noordenveld.