Open les Roden Girl Choristers

RODEN - In de Doopsgezinde kerk van Roden weer een open les van de Roden Girl Choristers. Voor alle meiden van zes tot tien jaar die van muziek houden en dan vooral van zingen natuurlijk.

Zo bekend als het Rodens Jongenskoor zijn de Girl Choristers nog niet, maar het scheelt niet meer zo heel veel. Met de maandelijkse psalmenvesper in de Martinikerk, het jaarlijkse Festival of Lessons and Carols in de Der Aa-kerk en binnenkort bijvoorbeeld een optreden in de Haarlemse Sint Bavo laten de girls aardig van zich horen. In hun comité van aanbeveling zit sinds kort de bekende dirigent Reinbert de Leeuw, bij wie ze samen met het Nederlands Kamerkoor in de Mattheus Passion zongen. Dat gaat goed.

Je moet zeker wel veel talent hebben om de driejarige opleiding te gaan doen? “Nee hoor!” zegt Sonja de Vries, dirigent en artistiek leider van de Girls. “Het eerste jaar is echt voor iedereen die de drive heeft om ervoor te gaan. Het is wel de vooropleiding voor de Roden Girl Choristers, maar je hoeft nu nog niet te weten of je straks ook op het koor wilt. Het eerste jaar is voor algemene muzikale vorming (AMV) en in de loop van dat jaar wordt vanzelf wel duidelijk of het bij je past.”

Drive

Wie moeten er dan zaterdag komen kijken? Meisjes die van muziek houden? “Ja, en als je een dochter hebt die de hele dag in huis loopt te zingen dan weet ik zeker dat ze het leuk gaat vinden. Want we doen alles aan de hand van kinderliedjes, in dat eerste jaar.” Die liedjes moeten wel ook thuis geoefend, en dat verklaart waarom die drive zo belangrijk is. “Ze nemen elkaar mee in het enthousiasme, maar de ouders zijn ook belangrijk. Het mooiste is als je elke dag even een kwartiertje met ze gaat zitten, na het eten bijvoorbeeld. Dat is genoeg.”

Les is er eens per week, veertig minuten op een nader overeen te komen middag. In Roden, maar misschien komt er daarnaast dit jaar ook een klasje in Groningen, als daar voldoende belangstelling bestaat. In het eerste jaar draaien ze immers nog niet mee in het koor. “Daar gaan ze zo tegen het einde van dat jaar aan snuffelen. Dan mogen ze een keer twee koorstukken meezingen op een concert.”

Anglicaans

Wie dan verder wil, komt in het opleidingskoor en maakt kennis met de Anglicaanse koormuziek. Nu komt er dus wekelijks een koorrepetitie bij, en wie daarna in het derde jaar doorstroomt naar het concertkoor repeteert zelfs twee keer per week. Plus concerten, plus individuele zangles. Indachtig het motto ‘where friends commit to quality’ – ‘waar vrienden zich inzetten voor kwaliteit.’ Want zonder inzet kom je er niet.

Maar wel vrienden dus? “Ja, ze vormen echt vriendschappen voor het leven. Het heeft ook wel iets heel bijzonders: een groep mensen die een soort familie vormt. Dat motto hebben we niet voor niets. Zelfvertrouwen ontwikkel je door vertrouwen te hebben in elkaar. De meiden doen het echt samen en kunnen 100% op elkaar rekenen. De mentale gesteldheid bepaalt voor een groot deel het succes van een concert. Als er spanningen zijn, kunnen ze minder goed presteren. Maar andersom maakt die kwetsbaarheid ook dat ze tot hele prachtige hoogtepunten komen. Als alle antennes dezelfde kant op staan, dan hangen ze gewoon aan mijn vingertoppen.”

Zaterdag 15 september om 16.00 uur in de Doopsgezinde Kerk, Padkamp 2B in Roden.

Na afloop geven de Roden Girl Choristers een miniconcert (gratis toegankelijk).