Van Peize naar Pizzaland

Arcevia - De rust is bijna weergekeerd. Op dit moment hebben we nog één gezin in onze safaritent die morgen weggaan. De maand augustus was er wel een van een volle camping, en daar doen we het natuurlijk voor.

Op 10 augustus hebben we laatste oogst lavendel naar de distilleerderij gebracht. Bij de oogst werden we geholpen door onze oudburen uit Peize. De opbrengst in totaal is meer dan het dubbele dan in 2017. Te koop op onze website! Ook uit de groententuin hadden we een goede oogst. Tomaten en cherrytomaatjes, paprika’s, aardbeien en nu heerlijke netmeloenen. De tomaten en paprika’s waren zowel bruikbaar voor onze pizza-avonden EN eigen consumptie. De meloenen eten we lekker zelf op met rauwe ham er omheen.

Daar de verhuureenheden op één na weer leeg zijn kon alle linnengoed weer fris gewassen de kast in. Zien we volgend jaar wel weer. Ook onze Albatros De Waardtent zit weer lekker in zijn zak en is binnen hoog en droog opgeborgen. Omdat het nu zo rustig is zijn we er zelf ook maar weer eens op uitgetrokken. We hebben ten slotte nog lang niet alles in de omgeving goed kunnen bekijken.

Middeleeuwen

Op onze (her)ontdekkingstocht kwamen we o.a. in het prachtige stadje Mondavio. Veel van onze gasten waren daar geweest tijden de nationale feestdag Ferragosto. Ferragosto is een nationale feestdag in Italië die wordt gevierd op 15 augustus. De feestdag heeft zowel een religieuze als een niet-religieuze betekenis. Alles stond in het teken van de middeleeuwen, en vooral voor de kinderen was het geweldig.

Na afloop was er een groot vuurwerk wat zich afspeelde op de stadsmuren. Helaas konden we daar toen niet zelf bij zijn. De plicht roept natuurlijk wel bij een volle camping. Maar ook als alles weer is uitgestorven is het een prachtige stadje om te bezoeken. Zie de bijgaande foto van de zeskantige toren. Je komt het dorpje binnen door de Porta San Francesco, de enige overgebleven stadspoort. Samen met La Rocca, de burcht, vormden de poorten de belangrijkste verdediging van Mondavio. Het fort werd tussen 1482 en 1492 gebouwd door de grootste militaire architect van de vijftiende eeuw, Francesco di Giorgio Martini uit Siena, in opdracht van Giovanni della Rovere, die het in die tijd in Senigallia en omstreken voor het zeggen had.

San Marino

Ook hebben we de stadsstaat San Marino bezocht. San Marino is de oudste nog bestaande constitutionele republiek van de wereld. Het werd gesticht op 3 september 301! De grondwet van San Marino, vastgelegd in 1600, is 's werelds oudste nog steeds van kracht zijnde grondwet. Thans is de stad een toeristisch trekpleister met souvenierwinkel naast souvenierwinkel. En je kan er ook gewoon pistolen kopen!

Afgelopen dagen zijn we ’s nachts bezocht door de familie Wildzwijn, of in het italiaans la familia Cinghiale. Ze zijn vastgelegd op onze wildcamera. We maken ons nu zo langzamerhand op om een poosje naar Nederland te gaan. We willen de Rodermarkt toch niet missen. U hoort weer van ons in oktober. Ciao,