Straatpraat: Vrijbuiterleed

RODEN - Met de sluiting van kampeerhal Vrijbuiter is een nieuwe onzekere periode ingeluid voor Roden. Welke invulling zou het pand kunnen krijgen? Wat is de impact voor Roden? Straatpraat ging op pad...

Wim Huiting uit Roden (’een echte Roner’) vond het bericht ‘heel erg’. „Vooral voor het personeel, als je leest van 120 man op straat. Heel triest. Met gezinnen en al. Ik hoop dat ze snel weer werk vinden. Ik was ook verbaasd dat het dicht ging.”

„In het verleden heb ik er best veel dingen gekocht. Maar ja, veel gaat nu via internet. Het kon niet uit, denk ik. Voor Roden betekent het nog meer leegstand, er waren veel winkels die na 1, 2 jaar weer weg waren. Dit is afbraak voor Roden Winkeldorp. Ik denk dat het pand een winkelfunctie moet houden, een showroom. Maar het wordt een enorme investering, verwacht ik.”

Theo Struik uit Roden schrok naar eigen zeggen van de sluiting van het voormalige kampeerparadijs. „Ik had verwacht dat er wel nieuwe ondernemers zouden komen voor overname. Het wordt nu vrij moeilijk. Ik wist trouwens niet dat er uitverkoop was, ineens kwamen de buren met karren vol spullen”, aldus Struik.

De Roner heeft ‘in de wandelgangen’ vernomen, dat het bedrijf veel artikelen in het magazijn had. „Maar als ik iets moest hebben, een aanbieding of zo, was het er soms niet. En een dag later niet, en een week later ook niet. Dat was niet goed. Soms was de kwaliteit ook slecht. Voor Roden, en het toerisme, is het heen strop. Misschien moet je het pand halveren om het te kunnen gebruiken”, denkt Struik hardop.

Evert en Annemiek Bulten uit Roden waren ook onthutst. „Ja, doodzonde. Een enorm verlies voor Roden. Misschien kwam de polsstok niet ver genoeg”, meent mevrouw Bulten. „Het was een enorme publiekstrekker, het was er altijd enorm druk. Maar ik hoorde dat er te veel mensen op kantoor werkten”, voegt haar man toe.

De bezoekers kwamen van ver. „Tot zelfs familie uit Middelburg. Ik vind dat het een kampeerhal moet blijven. Er zijn toch meer die hier iets mee kunnen? Obelink uit de Achterhoek misschien?”, denkt mevrouw Bulten hardop. „Ja, het moet kunnen. Je gaat toch geen tent op internet kopen? Tja, de klandizie van andere middenstanders zal ook afnemen. Een dagje Roden is er voor velen niet meer bij”, aldus Bulten. Met zijn echtgenote leven ze ook mee met de ex-werknemers: ‘triest’. (Foto’s Germ Geersing.)