Nieuw-Roden Vr1 ten onder tegen landskampioen

NIeuw-Roden - Na twee gewonnen wedstrijden voor de KNVB-beker mochten de vrouwen van Nieuw-Roden zich opmaken voor een tegenstander van formaat: het eerste vrouwenteam van Saestum.

Dit team is wel het beste wat het amateur vrouwenvoetbal in Nederland kan bieden, het grossiert de laatste jaren in nationale titels. Nieuw-Roden was natuurlijk de underdog, maar als een team de voetbalwereld kan
verrassen dan is het wel dit jonge talentvolle team onder leiding van Wiebe Kooiker. Scheidsrechter Harry Koerntjes-Smid is ook van topniveau, normaliter fluit hij met name wedstrijden in de betaalde jeugd.

Vanaf het begin van de wedstrijd waren de bedoelingen van Saestum duidelijk, het zette Nieuw-Roden direct onder grote druk. De centrale verdedigers Mariël Miedema en Larissa Nijland hadden het in deze fase erg zwaar met allemaal rood-witte doorkomende spelers. Al in de vierde minuut kreeg Saestum waar het voor ging, een vroeg doelpunt. Het was Lisanne Hoogeveen die net buiten de 16 meter uithaalde voor een hard
schot, met fraaie boog vloog de bal over keepster Anique Hoogeveen: 0 - 1.

De Drenten hadden toch het plan om achteruitleunen op de altijd sterke verdediging met de snelle spitsen gevaarlijk te worden. Nu werd het al direct in het begin van de wedstrijd tijd voor plan B. De opponent speelde indrukwekkend, met steeds twee tot drie vrijstaande speelsters. De volledige breedte van het veld wordt altijd benut. Nieuw-Roden moest
hard werken iom het tempo bij te benen. De verdediging werd steeds beter
ingespeeld en keepster Anique Hoogeveen bleef in een aantal 1 op 1 situaties overheersen.

Tweede helft

Vanaf het begin van de tweede helft zag het publiek een ouderwets swingend Nieuw-Roden. Nu waren de rollen omgekeerd, fanatiek werd de ene aanvalsgolf na de andere op het doel van Saestum losgelaten. Na een aanval over rechts werd Grytsje van den Berg centraal in de 16 meter vrijgespeeld. Het harde schot ging echter rakelings over. Saestum kreeg de bal even niet weg, De blauwhemden mochten dan ook een aantal hoekschoppen op rij nemen. Bij een voorzet in de vijfde minuut werd de bal onreglementair door de verdediging van Saestum weggewerkt, de scheidsrechter besliste resoluut voor een penalty. Specialist en aanvoerster Amber Bandringa schoot knetterhard i: 1 - 1.

Nieuw-Roden ging nog even door, na een overtreding mocht Mariël van een meter of twintig een vrije trap nemen. De keepster van Saestum moet zich volledig strekken om met moeite het harde schot te keren. Na een kwartier in de tweede helft ging de storm van de blue girls enigszins  iggen. In de 61ste minuut wist keepster Anique een laag gericht schot met moeite te keren. Drie minuten later was een kopbal van Joniek Bonnes haar echter te machtig en stond Saestum gewoon weer met 1 - 2 voor. Deze klap kwamen de dames niet meer te boven.

Snel

In de 70ste minuut was het Laura Klok die in een aanval met snel en kort combinatievoetbal van dichtbij de 1 - 3 scoorde. Vijf minuten later was het diezelfde Laura Klok die zwaar in de dekking een voorzet vanaf rechts knap in het doel van Nieuw Roden werkt voor de 1 - 4. Een kopbal van Ambert Bandringa werd onschadelijk gemaakt. Doelpunten van wederom Lisanne Hoogeveen en Janiek Bonnes zorgden uiteindelijk voor een ruime overwinning van 1 - 6 voor de ploeg uit Zeist.


Nieuw-Roden weet nu na drie bekerwedstrijden waar het staat. Nadat het debuut heeft het twee gerenommeerde ploegen die al langere tijd 1ste klasse spelen, verslagen. De wedstrijd tegen Saestum toont dat de topklasse duidelijk nog een brug te ver is. Nieuw-Roden is wel klaar voor dit seizoen... (Foto's Anne Takens.)