Finales op Speed Centre Roden

Roden - De kruitdampen van Langbaan Grand Prix zijn weer neer gedaald en de zomervakantie ligt inmiddels achter ons.

Dat is het moment dat alle Roners’zich op gaan maken voor de Rodermarkt feestweek. Traditiegetrouw maken ook de Gouden Helm Races op Speed  Centre Roden deel uit van de festiviteiten. De vrijwilligers van de Stichting Motorsport Roden steken daarom de handen weer uit de mouwen voor een nieuw hoogtepunt in de Nederlandse baansport.

Dit jaar zal de Gouden Helm op het spel staan tijdens de finale ronde van het Dutch Open Grass Track, oftewel het open Nederlands kampioenschap. Met een internationaal rijdersveld bij de solo’s en zijspannen. Het Speed Centre Roden is erg populair bij de buitenlandse coureurs. Daarom zullen er liefst 18 rijders in de klasse Special Senioren aan de start staan.

Kampioen

Op dit moment wordt het Dutch Open aangevoerd door regerend  Nederlands kampioen Romano Hummel. Dave Meijerink volgt op slechts 3 punten achterstand als tweede. Ook Mark Beishuizen en de Duitse routinier Bernd Diener strijden nog om een plaats op het podium in de eindstand van de Dutch Open Grass Track.

Koploper Hummel is clubrijder. Hummel kan tot veler spijt niet starten tijdens zijn thuiswedstrijd. Acht weken na zijn bovenbeenbreuk opgelopen tijdens de finale wedstrijd voor het Europees Kampioenschap in Frankrijk stapte de 19-jarige Hummel afgelopen weekend moedig weer op tijdens de races in Uithuizen. De baan in Uithuizen vergde nog iets te veel van het kwetsbare been van de coureur uit Hoogkerk. Dat deed hem besluiten het seizoen voortijdig te beëindigen. Dit geeft de concurrentie weer extra prikkels om die kampioenstitel binnen te slepen, maar zeker ook om de ‘Gouden Helm’ bij te schrijven op het palmares.

Jeugd

Er is meer! Naast de Special Senioren zullen, binnen het concept van het Dutch Open Grass Track, de zijspannen, Special 125cc Jeugd en de twee shorttrack klassen aan de start staan. Ondanks dat William Mathijssen en Sandra Molleman bovenaan staan in het kampioenschap bij de driewielers blijft het spannend. Wilfred Detz en Wendy Arling lieten eerder dit jaar zien sterk te zijn op de baan in Roden door de halve finale voor het EK te
winnen.

De Dutch Open Grass Track wordt dit jaar verreden over 5 wedstrijden, waarvan Eenrum en Noordwolde zijn uitgevallen. De punten tellen door over alle gereden wedstrijden en er is geen aftrek. De rijders liggen hierdoor nog dicht bij elkaar in het verschillende klassementen. Eén
uitval in een serie kan al doorslaggevend zijn voor de eindklassement. Dat betekent dat in Roden de spanning vanaf het eerste startschot tot de laatste finishvlag voelbaar zal zijn.

Sem Ensing

De 250cc klasse debuteert op het Speed Centre. De talentvolle Sem Ensing uit Peize zal hierin aan de start verschijnen. Ensing werd afgelopen jaar Nederlands kampioen in de 125cc Jeugd specialklasse. De overstap naar de Special Nationalen was, gezien zijn leeftijd, geen optie. Daarom is er voor gekozen om in Duitsland op de Special 250cc te stappen. Om Ensing toch de mogelijkheid te geven op zijn thuisbaan in Roden te kunnen schitteren, heeft Stichting Motorsport Roden ervoor gekozen om de Special 250cc toe te voegen aan het Dutch Open Grass Track.

In voorgaande jaren werd de finale van de European Veteran Longtrack Series één of meerdere weken na de Gouden Helm verreden. Dit jaar is door de samenwerkende organisatoren besloten om er een motorsport spektakel weekend van te maken. Daarom zal op zaterdag 22 september de finale van EVLS in combinatie met een Jeugd & Nationaal worden verreden. Twee dagen top motorsport derhalve op het Speed Centre Roden in het Steenbergerveld. Op beide dagen wordt er vanaf tien uur getraind en beginnen de wedstrijden om één uur.