‘In goede tijden moet je uitbouwen’

RODEN - Nog een nachtje slapen en dan barsten de feestelijkheden weer los voor Anne Rozema en zijn collega’s van Stichting Jaarbeurs Roden. Is er nog nieuws te melden, vroegen wij hem.

“Het gaat door,” klinkt het droogjes aan de andere kant van de telefoonlijn. Eh, ja, lag dat niet in de lijn der verwachtingen? Zeker wel, maar hij wil toch even stilstaan bij het vele werk dat verzet is. “Er wordt ongelofelijk veel energie in gestoken door alle vrijwilligers dus die verdienen echt een dikke pluim.” Nu maar hopen dat de weergoden ook meewerken.

De voorzitter is optimistisch. “We hadden een fantastische zomer, toen heb ik wel eens gedacht, het zal toch straks in september niet op zijn? Het weer is een belangrijke speler, het is fijn als je met je biertje op het voorplein kan staan. Als iedereen tegelijk zo’n tent in wil heb je wat meer kans op gedrang en irritaties. Sowieso zijn de bezoekersaantallen hoger als het mooi weer is.”

Veiligheid

Wat dat betreft was vorig jaar een topjaar en het verliep allemaal zonder noemenswaardige problemen. Dat moet zo blijven, en daarom is opnieuw veel aandacht aan de veiligheid besteed. “Vanuit de overheid worden de eisen op dat gebied steeds verder aangescherpt. Daarom werken wij dit jaar samen met een professionele partner.”

Het voorplein zal er dit jaar anders uitzien. “Een nieuwe ‘look’, met voor de artiesten een podium dat wat meer van deze tijd is. Dat mag ook wel, want we hebben een mooi programma op zondag en op dinsdagmiddag: Amstel Live. Dat gaat zeker een hoop mensen trekken.” En de beurs is ook dit jaar weer volgeboekt. Al moesten ze daar soms wel even aan trekken.

Werk genoeg

“Je merkt dat het weer beter gaat met de economie. Bedrijven hebben het razend druk. En tegelijkertijd is er tekort aan personeel. Dan zeggen sommige standhouders: we hoeven niet echt op de beurs te staan, we hebben werk genoeg.” Daar is Rozema het uiteraard niet mee eens. “In goede tijden moet je juist uitbouwen!”

Toch, met de nieuwe communicatiemogelijkheden hebben ondernemers natuurlijk veel meer mogelijkheden om klanten te bereiken dan zestig jaar geleden. Is er nog wel toekomst voor zo’n grote beurs? “Als je informatie biedt en het is tegelijkertijd ook gezellig, dan is er zeker nog genoeg belangstelling voor een beurs. Dat zie ik ook op de beurzen waar ik voor mijn eigen bedrijf naartoe ga.”

Sprekers

Met gepaste trots wijst Rozema daarom op het duurzaamheidsplein, waar diverse sprekers dit jaar zullen vertellen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen en isolatie, maar ook electrische auto’s en andere nieuwe vormen van vervoer.

“Daar krijgen we straks allemaal mee te maken, als het gas op is. Op keten niveau zijn we daar al een paar jaar mee bezig. En wat dacht je van het vervoer? Heel veel mensen hier werken in Groningen, dat wordt steeds moeilijker bereikbaar met de auto. Misschien moeten we wel naar een systeem van electrische deelauto’s toe? Of de electrische fiets?” Dat wordt nog wel even omschakelen. Niet voor niets is voor de openingsbijeenkomst op donderdag Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde uitgenodigd.

Aan uitdagingen geen gebrek, kortom. Maar nu eerst zorgen dat het de komende week allemaal weer tiptop reilt en zeilt. Rozema is er gerust op. “ We zijn d’r klaar voor!”